Carinotetraodon travancoricus (Dvergkulefisk)


© Ariel Bornstein
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Monotreta travancoricus
  • Tetraodon travancoricus
Engelsk:
  • Pea puffer
  • Dwarf puffer
  • Malabar puffer
  Bilder (11 stk)

  Video (1 stk)
Latinsk navn Carinotetraodon travancoricus (Hora & Nair, 1941)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Carinotetraodon travancoricus er en liten kulefiskart som lever i ferskvann i bekker, elver, innsjøer, dammer o.l. i Kerala og Karnataka i Western Ghats i det sørvestlige India. Arten har lys gul til mørkere gul eller olivengrønn grunnfarge, med svarte flekker som noen ganger har et metallisk blåskjær. Øynene er blå. Slektningen C. imitator er svært lik, men er uvanlig å finne i handelen.

C. travancoricus kan nappe finner på andre fiskearter. De bør derfor holdes i artskar, og da helst i grupper på 6+ individer ettersom de trives sammen med artsfrender. Regn ca. 10 L per individ. Det bør være flere hunner per hann. Er akvariet stort nok, kan man godt ha flere hanner, bare det er mange nok hunner i tillegg. 

Akvariet innredes med sand som bunnlag og med tett beplantning, røtter og steiner, evt. også små huler. Planter og dekor plasseres slik at siktlinjer brytes og slik at alle individer kan finne seg sitt eget lille territorium. Dempet belysning og lite sirkulasjon.

Les ellers viktig info under.

Status på IUCNs rødliste: Sårbar (VU).
Informasjon som gjelder alle arter i genus Carinotetraodon
Carinotetraodon er en slekt med seks arter av kulefisk som lever i ferskvann i bekker, elver, dammer og innsjøer i India og Sørøst-Asia. De kjennetegnes ved at de har hudfolder (Carino = "kjøl") på rygg og buk, som kan reises slik at kroppen ser større og mer imponerende ut. Slekten består av de minste kulefiskartene vi kjenner til (2,5-8 cm lange). VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger noe tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 2.5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunn: Lys gul grunnfarge, svarte og/eller blå flekker og prikker. Hann: Gul til olivengrønn grunnfarge, svarte og/eller blå flekker og prikker som danner sammenhengende mønster av vannrette striper på flankene, mot halefinnen. Brun stripe langs buken. Små, skimrende striper ved øynene og andre steder på flankene.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Snegler, små meitemark, svartorm, tubifex, artemia, dafnier, røde, hvite og svarte mygglarver, gammarus, mysis, rekerogn, bananfluer. Man kan også prøve pellets, geléfôr og flakfôr, men det er lite sannsynlig at de vil spise det.
Oppdrett Oppdrett i akvarium er dokumentert av Doi m.fl. (2014): https://link.springer.com/article/10.1007/s12562-014-0842-7.
NAF Oppdrettsvalør GULL
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 88)
Temperatur 24° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.5 - 8.3
Hardhetsgrad på vann (GH) 2 - 15
Sist endret 01.08.22 kl 10:52 av Kuledrøm
88 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap