Colomesus asellus (Sør-amerikansk kulefisk)


© Else Therese Sirevåg
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske vanskelig
  Andre navn
  • Cheilichthys asellus
Engelsk:
  • Amazon puffer
  • South American puffer
Latinsk navn Colomesus asellus (Müller & Troschel, 1848)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Colomesus asellus er en kulefiskart som fins i hurtigstrømmende elver i Amazonas-vassdraget i Sør-Amerika, inkl. elvene Araguaia, Guaporé, Orinoco og Essequibo. Den er til forveksling lik de to andre artene i slekten, C. psittacus (brakkvannsart som blir mye større) og C. toncatinensis, men disse er sjelden å se i handelen.

C. asellus er en stimfisk, og trives best med artsfrender rundt seg. Det er også en svært aktiv art som trenger mye svømmeplass. Dermed anebefales det å holde denne arten i større grupper (6+ individer) i romslige, lange akvarier. Noen vil påstå at C. asellus er av de mest fredelige kulefiskartene og egner seg i selskapskar sammen med andre fiskearter. I noen tilfeller fungerer dette, men det er nok av tilfeller der andre fiskearter har blitt nappet på og/eller drept av C. asellus. C. asellus er faktisk kjent for å ha fiskeskjell og -finner som en naturlig del av kostholdet. Det er derfor best å holde dem i artskar. Dersom man likevel ønsker å prøve dem sammen med andre fiskearter, velg da fredelige, kjappe fisk med korte finner (f.eks. enkelte tetraarter) som ikke utgjør noen trussel og ikke blir et stressmoment for kulefiskene. Vær forberedt på å skille dem når som helst.

Akvariet innredes med sand som bunnlag, og bruk røtter, planter og stein for å bryte siktlinjer og danne skjulesteder. Det skal samtidig være godt med åpent svømmerom. Strømningshastigheten skal være forholdsvis høy, ettersom dette er en aktiv art som i naturen lever i hurtigstrømmende elver med høy oksygenmetning.  

C. asellus er ikke så godt egnet for nybegynnere, av flere grunner: Arten er sensitiv overfor dårlig vannkvalitet, blir lett stresset, og kommer ofte med hvitprikk eller liknende sykdom fra forhandlere. I tillegg er det en art med hurtigvoksende tannplater og trenger derfor daglig tilgang til små snegler og annen hard mat (gelefôr iblandet korallgrus e.l., harde pellets, insekter med hardt skall, etc.) som de kan slipe tennene sine på. Overgrodde tenner vil hindre fisken i å innta føde. Dersom dette skjer, må tennene klippes, gjerne under bedøvelse med et trygt bedøvelsesmiddel. Arten er ellers ikke avskrekkende vanskelig å holde, så dedikerte nybegynnere kan selvsagt også lykkes med den.

Se ellers viktig info under.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Colomesus
Slekten Colomesus består hittil av tre kulefiskarter som lever i ferskvann eller brakkvann i Sør-Amerika. Bare én av disse artene (C. asellus) er vanlig i handelen. VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger mye tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. Overgrodde tenner er et stort problem innenfor akkurat denne slekten, og medfører problemer med å innta føde. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 14 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Ikke kjent.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Må fôres med levende og frossent fôr. Arten har hurtigvoksende tannplater og krever derfor hard kost. Kostholdet bør bestå hovedsakelig av snegler, supplert med harde pellets og gelefôr, samt diverse småkryp: mygglarver, artemia, mysis, dafnier, gammarus, blackworms, meitemark, insekter (f.eks. små sikader og nymfer av dubia-kakerlakker). Det kan fôres med reker, skjell og fiskefilét av og til.
Oppdrett Ikke drettet i fangenskap.
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 200 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 159)
Temperatur 22° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5.5 - 7.2
Hardhetsgrad på vann (GH) 5 - 15
Sist endret 22.07.22 kl 17:22 av Kuledrøm
159 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Chris Aron Edvardsen
Reklame for plussmedlemskap