Pao turgidus


© Johnny Jensen
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Tetraodon turgidus
  • Monotretus turgidus
  • Monotreta leiurus
  • Tetraodon leiurus
  • Monotrete turgidus
  Bilder (2 stk)

Latinsk navn Pao turgidus (Kottelat, 2000)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Pao turgidus er en kulefiskart som lever i ferskvannselver og -bekker i Kina, Vietnam, Kambodsja, Laos og Thailand. Arten blir ca. 15 cm lang. Den har ganske butt snute. Grunnfargen går fra gul til grønnlig på oversiden til lysere/hvit på undersiden. Den har et tett mønster av flekker som er grålige, med en litt mørkere ring ytterst. Flekkene på buken er mindre enn flekkene på oversiden. På hver flanke, bakover mot halen, har den en større, rund flekk. Det er flere arter i slekten som likner ganske mye på P. turgidus, og feilidentifikasjon og salg under feil navn er derfor dessverre vanlig. 

Som de andre artene i slekten Pao, er P. turgidus inaktiv og sky, men agressiv. Arten må derfor holdes alene, ettersom den mest sannsynlig vil angripe og drepe både artsfrender og andre fiskearter.

Akvariet innredes med sand som bunnlag, samt røtter, planter, stein og evt. huler som danner skjulesteder. Sanda må være så dyp at fisken kan grave seg helt ned til bare øynene stikker opp. Dempet belysning og lav til moderat strømningshastighet.

Se ellers viktig info under.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Pao
Pao er en slekt som offisielt består av 13 kulefiskarter fra Sørøst-Asia. Alle artene fins i ferskvann, i tillegg er det én art som også forekommer i brakkvann (P. leiurus). Artene i slekten er i hovedsak aggressive, inaktive, bunnlevende ambush-predatorer. De blir mellom ca. 10 og 20 cm lange. De fleste artene har markeringer som minner om en målskive på bakkroppen, derav den engelske fellesbetegnelsen "target puffers". Flere av artene er svært vanskelige å skille fra hverandre basert på utseendet. VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger noe tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. Overgrodde tenner er imidlertid sjelden et problem innenfor akkurat denne slekten. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 18.5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Ikke kjent.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Fiskekjøtt, insekter, meitemark, snegler. Reker kan brukes av og til. Trenger ikke mat hver dag pga. lavt aktivitetsnivå.
Oppdrett Oppdrett i akvarium er dokumentert av Doi m.fl. (2014): https://link.springer.com/article/10.1007/s12562-014-0842-7.
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 100 liter
Temperatur 21° C - 25° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.7 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 2 - 10
Sist endret 01.08.22 kl 10:55 av Kuledrøm

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Klaus Steinhaus
Reklame for plussmedlemskap