Tetraodon miurus (Kongokulefisk)


© Johnny Jensen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske vanskelig
  Andre navn
  • Tetrodon miurus
  Bilder (4 stk)

Latinsk navn Tetraodon miurus (Boulenger, 1902)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Tetraodon miurus, kongokulefisken, er en kulefiskart som lever i ferskvann i hurtigstrømmende elver og bekker i Kongo-vassdraget. Den har et artig utseende med trutmunn som stikker oppover, øyne som en frosk og kroppen er litt sammentrykt ovenfra med flat buk. Den kommer i mange farger: nesten helt hvit, gulbeige, oransje, rød, brun og svart. Den har kromatoforer i huden som gjør at den kan skifte farge og mønster. Noen ganger kan den se helt ensfarget ut, andre ganger har den prikker, flekker eller striper. Noen har spekulert i om grunnfargen sier noe om kjønn, men det er ikke verifisert. Andre mener fargene varierer regionalt.

Kongokulefisken er svært aggressiv og vil drepe alt annet liv som befinner seg i akvariet. Den skal derfor holdes helt alene. Den trenger ikke så stort akvarium i forhold til størrelsen, for den er også temmelig inaktiv. Den vil for det meste ligge nedgravd i sanda, der den venter på at noe snacks skal komme susende forbi. Men den kan også ta seg små svømmeturer rundt omkring, og blir gjerne mer aktiv når den er sulten.

Akvariet innredes med et tykt lag med finkornet sand som fisken kan grave seg ned i, så bare øynene stikker opp. Den setter pris på planter, røtter og steiner. Det må være høy strømningshastighet og god oksygenmetning i vannet.

Kongokulefisken kan være kresen i matveien, og det kan kreve endel tålmodighet å få den til å spise mat som er sunn for den, dvs. fiskekjøtt, insekter og meitemark. Denne arten har ikke særlig problemer med at tannplatene blir overgrodde, så den trenger ikke å få snegler o.l. dersom den ikke vil ha det.

Se ellers viktig info under.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Tetraodon
Tetraodon er en slekt med ni arter av ferskvannskulefisk fra Afrika. Artene varierer i både utseende, størrelse og oppførsel. Her finner vi den største ferskvannskulefisken av dem alle, og her finner vi også noen av de mest aggressive kulefiskartene vi kjenner til. VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger mye tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. Overgrodde tenner kan medføre problemer med å innta føde. Ikke alle arter i slekten har denne utfordringen. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 15 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Ikke kjent.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Fiskekjøtt, meitemark, insekter. Kan fôres med reker og muslinger av og til.
Oppdrett Ikke kjent.
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 100 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 112)
Temperatur 24° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.5 - 8
Hardhetsgrad på vann (GH) 5 - 15
Sist endret 22.07.22 kl 18:36 av Kuledrøm
112 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap