Tetraodon schoutedeni


© Erlend D Bertelsen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Tetrodon schoutedeni
Engelsk:
  • Congo puffer
  • Spotted Congo Puffer
  Bilder (2 stk)

  Video (1 stk)
Latinsk navn Tetraodon schoutedeni (Pellegrin, 1926)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
NB: BILDENE VISER FEIL ART OG MÅ FJERNES!

Tetraodon schoutedeni er en kulefiskart som fins i ferskvann i bekker og elver samt innsjøen Malebo Pool i Kongo. Den blir 9 cm lang, og kan likne på en miniversjon av sin store fetter Tetraodon mbu. T. schoutedeni har lys gul grunnfarge med mørkere flekker som kan være grå, brune eller nesten svarte. Når fisken er stresset, vil noen av de mørke flekkene på ryggen bli mer fargesterke, slik at det ser ut som de danner mørke bånd flere steder tvers over ryggen. Buken er litt dypere gul. Halefinnen er gul, de andre finnene gjennomsiktige. Øynene er oransje. Den har til tider vært forvekslet med den asiatiske brakkvannsarten Dichotomyctere nigroviridis, som har noen likhetstrekk, men de er egentlig ikke så vanskelige å se forskjell på.

T. schoutedeni er en forholdsvis fredelig kulefiskart. Den kan holdes alene, sammen med artsfrender dersom akvariet er stort nok, eller sammen med andre fiskearter dersom disse velges med omhu (fredelige, kjappe, korte finner). Det er likevel sjanser for at det ikke vil fungere, så man må ha muligheten til å skille ut individer/grupper dersom det skjærer seg. Aggressivitet mot artsfrender forekommer, da de er noe territorielle. Ved konfrontasjon sperres finnene ut og de to motstanderne dytter og knuffer hverandre. Dersom man skal holde flere individer sammen, bør de være mange nok (5-6+) til at aggresjonen spres på flere individer. Har man en leksgruppe, bør man passe på at hunnen(e) ikke blir utslitt.

Akvariet innredes med sand som bunnlag, og røtter, stein og planter plasseres slik at de skaper gode skjulesteder og bryter siktlinjer i akvariet. Denne arten går ofte løs på plantene i karet, men spiser de ikke. Moderat strømningshastighet og dempet belysning.

Det er viktig med hard kost (snegler etc.) for å slipe ned tannplatene.

Se ellers viktig info under.

 
Informasjon som gjelder alle arter i genus Tetraodon
Tetraodon er en slekt med ni arter av ferskvannskulefisk fra Afrika. Artene varierer i både utseende, størrelse og oppførsel. Her finner vi den største ferskvannskulefisken av dem alle, og her finner vi også noen av de mest aggressive kulefiskartene vi kjenner til. VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger mye tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. Overgrodde tenner kan medføre problemer med å innta føde. Ikke alle arter i slekten har denne utfordringen. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 9 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hannen er vesentlig mindre enn hunnen.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Må fôres med levende og frossent fôr. Fôres med snegler, meitemark, mygglarver, artemia, mysis, dafnier, gammarus, blackworms, insekter (f.eks. små sikader og nymfer av dubia-kakerlakker), pellets, gelefôr. Det kan fôres med reker, skjell og fiskefilét av og til.
Oppdrett Arten er drettet i akvarium. Temperatur ca 25 grader celsius. Vannet middelhardt til hardt (Gh 10-20), og nøytralt (ph 7). Oppdrettsakvariet bør ha tett beplantning. Det er oppdage... Les mer
NAF Oppdrettsvalør E
Minimum størrelse liter på akvariet 80 liter
Temperatur 22° C - 26° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.5 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 10 - 20
Sist endret 22.07.22 kl 22:28 av Kuledrøm

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap