Brachyrhaphis roseni (Kardinaltannkarpe)


© Håvard Støre Andresen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske vanskelig
  Andre navn
Engelsk:
  • The Cardinal
  Bilder (5 stk)

Latinsk navn Brachyrhaphis roseni (Bussing, 1988)
Orden/Familie Orden: Cyprinodontiformes (Tannkarper)
Poeciliidae (Levendefødende tannkarper) Wikipedia
Fargerik levendeføder fra Syd Costa Rica. (Stillehavssiden), og Panama. B. roseni er livlige svømmere og kan med fordel holdes i store akvarier med god strøm. Arten er vanskelig å drette fordi den anser sitt eget avkom som mat, og er en dyktg jeger. Akvariet må være fullstendig tildekket fordi den ofte hopper. Pga. små kull og foreldrenes tilbøyelighet til å spise sitt avkom må dette regnes som en art for eksperter.

B. roseni er bitske mot andre arter og kan derfor ikke holdes i selskapsakvarium. Pansermaller blir bitt, mens Ancistrus får være i fred. Både hanner og hunner deltar i ville slåsskamper. Det hender en sjelden gang at taperen blir bitt i hjel.

Hunnene føder omtrent hver 6 uke. Hunnene kan ha lange hvileperioder uten å være drektige. Kullenes størrelse varierer fra 6-31 Yngel. Yngelen er godt utviklet og har fra fødselen av det typiske utseende fra foreldrene.

B. roseni bør fores med levende artemia, frosset artemia, frossede mygglarver og stort flakfor. De spiser langt større mengder enn andre levendefødere, og bør fores ofte og mye. Ved faste spiser fiskene grønne trådalger.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Brachyrhaphis
Brachyrhaphis er en genus med omtrent 12 arter som finnes i Mellom-Amerika. De fleste av artene er fargerike, men er allikevel ikke populære som akvariefisk på grunn av sitt stygge temperament. Brachyrhaphis artene trenger store akvarier med rent, strømmende vann. De oppfører seg best i flokk på flest mulig individer. Samtlige Brachyrhaphis har stort næringsbehov som ikke dekkes tilstrekkelig med tørrfór. Det som er den største utfordringen med Brachyrhaphis artene er å beskytte yngel fra de glupske voksne fiskene. Dette kan gjøres med tette lag av flyteplanter som bør gjennomgås hver morgen for å plukke opp yngel som har kommet i løpet av natten.
Maks. størrelse 6 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunnen blir 6 cm. Kraftig buk med mørk graviditetsflekk. Gattfinnen er lang, buet og mørk i forkant. Kan med første øyekast se ut som gonopodium. Hannen blir 4,5 cm. Mindre buk. Tverrgående mørke bånd og høy ryggfinne. Hannen har gonopodium
Fòr og fòring Levende artemia, frosne mygglarver, frossen artemia, store flak, tetra bits
Oppdrett
NAF Oppdrettsvalør BRONSE
Minimum størrelse liter på akvariet 100 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 321)
Temperatur 22° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.5 - 8
Hardhetsgrad på vann (GH) 5 - 20
Sist endret 10.03.08 kl 19:29 av Admin
321 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Holger Lockertsen
Reklame for plussmedlemskap