Betta enisae


© Ina Kristiansen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Bilder (5 stk)

Latinsk navn Betta enisae (Kottelat, 1995)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Osphronemidae (Guramier) Wikipedia
En rolig fisk som passer bra i selskapsakvariet, men den spiser alt som er mindre enn munnen dens (guppy, mindre tetra-arter m.m.) , og den har stor munn. Kan holdes som gruppe eller par. Litt grå og kjedelig i fargen, men dette tar den kraftig igjen ved at hannen viser en fantastisk leksdrakt.
En fascinerende art da den er munnrugende; hannen, i dette tilfellet, bærer eggene i munnen til de er klekket. Noe av det mest interessante med denne arten er dens familiære evner. Disse går ikke av veien for ciklidene, og både hannen og hunnen behandler hverandre på en nærmest kjærlig måte, både til vanlig og under lek.

Lever opprinnelig i rolige elvepartier i oversvømte skogsområder med mye plantevekst. Trenger masse gjemmesteder. Alle slags former for huler vil raskt bli tatt i bruk. Liker lavt belyste akvarier, så flyteplanter er et must om du ikke vil kutte ut lysrørene. Indirekte belysning fra rommet akvariet står i, vil ofte være nok for denne arten.
Går fint i akvarium ned til 100 liter, men da bare til et enkelt par og regn ikke med å få lek på denne i akvarier under 200 liter. Kan nesten virke som hannen og hunnen trenger plass og ro til å kurtisere ordentlig; som sagt familiær.

En lite aktiv fisk som beveger seg i sakte tempo og som oftest står på et sted. Likevel kan den få opp dampen, særlig da den er mektig lettskremt og skyter da av gårde hvor som helst i akvariet. Kan da lett forsvinne oppover og følgelig ut av akvarium uten dekkglass. Dette er derfor påkrevd, også fordi den har labyrintorgan og fordi den er en god hopper. Kan lett hoppe ut under foring da den tydelig oppdager foret lenge før det når overflaten av vannet.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Betta
Bettaene er labyrintfisker som har labyrintorgan som muliggjør oksygenopptak fra luften over vannspeilet. Er pga dette sensitiv for stor temperaturforskjell mellom vann og luften. Dekkglass bør derfor benyttes for å unngå sykdom.
Maks. størrelse 12 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hannen blir litt større og er mer fargerik enn hunnen. Hannen har en kraftigere kjeve og er mer firkantet i ansiktet enn hunnen. Dette tjener til hannens rolle som "eggbærer". Hunnen er tykkere foran i buken.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Stort sett altetende, men ikke spesielt glad i flakfor. Frossenfor eller levende for er å forettrekke. Matlyst er et sunnhetstrekk hos denne fisken.
Oppdrett
NAF Oppdrettsvalør BRONSE
Minimum størrelse liter på akvariet 100 liter
Temperatur 23° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5.5 - 6.8
Hardhetsgrad på vann (GH) 5 - 15
Sist endret 16.01.07 kl 13:26 av KingOnan
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen