Sphaerichthys osphromenoides (Sjokoladegurami)


© -mette-
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske vanskelig
  Andre navn
  • Sphaerichthys osphromenoides Osphromenoides (Canestrini, 1860)
Engelsk:
  • Chocolate gourami
  Bilder (8 stk)

  Video (1 stk)
Latinsk navn Sphaerichthys osphromenoides (Canestrini, 1860)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Osphronemidae (Guramier) Wikipedia
Utbredelse og habitat
Sphaerichthys osphromenoides er en liten sjokoladegurami i guramifamilien (Osphronemidae). Den har sin utbredelse i Vest-Malaysia (Johor, Negri Sembilan, Pahang, Selangor, Perak), Borneo (Kapuas i Kalimantan Barat, og Sarawak), Sumatra (Riau, Jambi, Sumatra Selatan), øya Bangka, og Riau-øyene (Karimun). Her lever den i myrsumpområder i regnskogen, i saktestrømmende til stillestående vann som er varmt (ca. 28°C), svært surt (pH 3,4-4,6) og bløtt. I noen lokasjoner er vannet mørkfarget av tanniner, mens andre steder er den funnet i klarvann med tett vegetasjon av f.eks. Cryptocoryne, Blyxa, Barclaya, Eleocharis, Utricularia og Limnophila. Fisk fra de samme habitatene inkluderer bl.a. ulike karpefisk (Trigonopoma pauciperforatum, Rasbora einthovenii, R. agilis, Boraras maculatus, Brevibora dorciocellata, Desmopuntius rhomboocellatus, Sundadanio axelrodi, Osteochilus spilurus), halvnebb (Hemirhamphodon poponognathus), andre labyrintfisk (Luciocephalus pulcher, Belontia hasselti, Betta waseri, B. tussyae, B. imbellis, Betta taeniata, Parosphromenus anjuganensis, P. ornaticauda, Channa sp.), asiatisk bladfisk (Nandus nebulosus), glassmaller (Kryptopterus macrocephalus) og smerlinger (Neohomaloptera johorensis, Kottelatlimia sp.).

Utseende og andre kjennetegn
S. osphromenoides har kroppsform som et løvblad – sammentrykt fra sidene og spiss munn. Kroppen er brun med hvite bånd. Finnene har mørke og metallskimrende turkise tegninger. Rygg- og gattfinne har bred base. Brystfinnene er lange og trådformet. S. osphromenoides likner mye på sin nære slektning S. selatenensis, men har flere ryggfinnestråler (9-10 vs. 7) og gattfinnestråler (8 vs. 7), og mindre øyne. S. selatenensis har i tillegg et ekstra vertikalt lyst bånd som starter ved halefinnen. S. osphromenoides er en munnruger, og det er vanligvis hunnen som ruger ut eggene.

Forhold i akvariet
Et akvarium på ca. 60 L er passe til en liten gruppe med sjokoladegurami. Akvariet bør ha dekkglass eller heldekkende lysarmatur for å holde lufta over vannspeilet varm og fuktig. Bunnlag av sand, grus og/eller torv, dekket med catappablader og løv fra f.eks. eik eller bøk. Innred med røtter, kvist, orekongler og liknende. Torv og plantemateriale bidrar med tanniner og humussyrer som gjør vannet tefarget og surt, som i deres naturlige habitat. Det skal være lite sirkulasjon og dempet belysning. Flyteplanter med lange røtter skjermer mot lys og tar opp mye næringsstoffer. Lysforholdene gjør det utfordrende å dyrke andre planter, men man kan prøve med f.eks. Cryptocoryner, javabregne, javamose og anubias. Vannet skal være surt og bløtt med lav TDS. Dette kan oppnås ved å bruke regnvann eller kranvann som er renset vha. f.eks. revers osmose (må blandes med kranvann eller remineraliseres). Sjokoladegurami er utsatt for infeksjoner med sopp og bakterier, og hudparasitter, ettersom den i naturen lever i vann som er så surt at slike organismer ikke trives. Samtidig tåler den medisiner dårlig. Lav tetthet av fisk, renslighet og regelmessige vannbytter med vann med riktige vannverdier reduserer risikoen for sykdom. Det er bedre å ta flere mindre vannbytter oftere heller enn større vannbytter sjeldnere, ettersom sjokoladegurami ikke liker brå miljøforandringer.

Kompatibilitet
Sjokoladegurami trives best i gruppe, minst seks individer. De skal ikke skilles fra hverandre selv om det oppstår pardannelse. Mistrivsel pga. at de er for få individer i gruppen kan medføre sykdom. De holdes fortrinnsvis i artskar, men kan også holdes sammen med andre rolige, små fisk som liker de samme forholdene i akvariet. Det kan være små rasboraer (Boraras sp., Sundadanio sp., Brevibora sp.), små halvnebb (Hemirhamphodon sp.), og sandsmetter (Pangio sp., Kottelatlimia sp.).

Tilgjengelighet
S. osphromenoides er jevnlig å finne på listene til grossister som leverer fisk til dyrebutikker i Norge (pr. 2022). 

Status på IUCNs rødliste
Per 2019: Manglende data (DD). Arten har stor utbredelse, men status er usikker ettersom habitatene er truet av ødeleggelse, og det foregår overfiske i forbindelse med kommersiell akvariehandel.

Kilder/litteratur
Seriously fish
Low, 2019
Informasjon som gjelder alle arter i genus Sphaerichthys
Sphaerichtys er en slekt i guramifamilien (Osphronemidae), underfamilie Luciocephalinae, som består av fire arter med utbredelse i Sørøst-Asia (Malaysia, Sumatra og Borneo). De lever i stillestående eller saktestrømmende vann i sumper og myrområder i regnskogene. Vannet her er varmt, svært surt og bløtt, og ofte (men ikke alltid) mørkfarget av tanniner. Det kan være tett vegetasjon langs vannkanten. Artene er små av vekst, mellom 4 og 7 cm lange (standardlengde). Kroppen er formet som et blad/løv. Som andre labyrintfisk kan de ved hjelp av det såkalte «labyrintorganet» ta opp oksygen fra lufta over vannspeilet. Sphaerichthys-artene er munnrugere. De er utsatt for sykdom, tåler medisiner dårlig og lar seg lett stresse av andre fisk. De kan derfor være krevende å holde, men anbefales dersom man er villig til å tilrettelegge litt ekstra, spesielt mht. vannverdier.
Maks. størrelse 5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hannen har en smal gul søm på kanten av anal- og halefinnen. Hunnen har avrundet hake mens hannen har mer rett hake.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Smått levende- og frossenfor. Arten kan også ta flakfor.
Oppdrett Ved oppdrett bør temperaturen økes en grad eller to over det normale, og leken kan deretter utløses ved å skifte vann slik at akvariet kjøles ned igjen. Sjokoladeguramien er munnru... Les mer
NAF Oppdrettsvalør GULL
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 198)
Temperatur 25° C - 30° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 4 - 6.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 3
Sist endret 01.01.23 kl 13:11 av Kuledrøm
198 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap