Sphaerichthys vaillanti (Samuraigurami)


© Johnny Jensen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske vanskelig
  Andre navn
Engelsk:
  • Vaillant's chocolate gourami
  Bilder (8 stk)

  Video (2 stk)
Latinsk navn Sphaerichthys vaillanti (Pellegrin, 1930)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Osphronemidae (Guramier) Wikipedia
Utbredelse og habitat
Sphaerichthys vaillanti er en liten sjokoladegurami i guramifamilien (Osphronemidae). Den har sin utbredelse i Kapuas-vassdraget på vest-Borneo (Kalimantan Barat). Her lever den i myrsumpområder i regnskogen, i saktestrømmende til stillestående sortvann som er varmt (29°C), svært surt (Ph 5,3) og bløtt. Den er fanget blant trerøtter, kvister og løv i små bekker.

Utseende og andre kjennetegn
S. vaillanti har kroppsform som et løvblad/knivblad – sammentrykt fra sidene og spiss munn. Hannen har lys brun basisfarge på kroppen, med en lysere horiosontal stripe langs midten. Finnene har mørke og lyse flekker, og er kantet med hvitt. Hunnen har grønnlig til mer brun-/gulaktig basisfarge med flere rødoransje og svartgrønne vertikale striper på kroppen. Hunnen har rød farge på finnene, som er kantet med hvitt. Begge kjønn har en tynn svart stripe fra munnen og gjennom øyet. Gattfinnen har bred base. Som andre guramier har de et labyrintorgan som de kan puste atmosfærisk luft med. S. vaillanti er en munnruger, og det er hannen som ruger ut eggene.

Forhold i akvariet
Et akvarium på ca. 60 L er passe til en liten gruppe med sjokoladegurami. Akvariet bør ha dekkglass eller heldekkende lysarmatur for å holde lufta over vannspeilet varm og fuktig. Man kan godt ha lav vannstand i akvariet. Bunnlaget kan være sand, grus og/eller torv, dekket med catappablader og løv fra f.eks. eik eller bøk. Innred med røtter, kvist, orekongler og liknende. Torv og plantemateriale bidrar med tanniner og humussyrer som gjør vannet tefarget og surt, som i deres naturlige habitat. Det skal være lite sirkulasjon og dempet belysning. Flyteplanter med lange røtter skaper et perfekt miljø, for de skjermer mot lys og tar opp mye næringsstoffer. Lysforholdene vil imidlertid gjøre det utfordrende å dyrke andre planter, men man kan prøve med f.eks. Cryptocoryner, javabregne, javamose og anubias. Vannet skal være surt og bløtt med lav TDS. Dette kan oppnås ved å bruke regnvann eller kranvann som er renset vha. f.eks. revers osmose (må blandes med kranvann eller remineraliseres). Sjokoladegurami er utsatt for infeksjoner med sopp og bakterier, og hudparasitter, ettersom den i naturen lever i vann som er så surt at slike organismer ikke trives. Samtidig tåler den medisiner dårlig. Lav tetthet av fisk, renslighet og regelmessige vannbytter med vann med riktige vannverdier reduserer risikoen for sykdom. Det er bedre å ta flere mindre vannbytter oftere istedenfor større vannbytter sjeldnere, ettersom sjokoladegurami ikke liker brå miljøforandringer.

Kompatibilitet
Sjokoladegurami trives best i gruppe, minst seks individer. De skal ikke skilles fra hverandre selv om det oppstår pardannelse. Mistrivsel pga. at de er for få individer i gruppen kan medføre sykdom. De holdes fortrinnsvis i artskar, men kan også holdes sammen med andre rolige, små fisk som liker de samme forholdene i akvariet. Det kan være små rasboraer (Boraras sp., Sundadanio sp.), små halvnebb (Hemirhamphodon sp.) og sandsmetter (Pangio sp., Kottelatlimia sp.).

Tilgjengelighet
S. vaillanti er jevnlig å finne på listene til grossister som leverer fisk til dyrebutikker i Norge (pr. 2022). 

Status på IUCNs rødliste
Per 2019: Truet (EN). Arten har begrenset utbredelse, og er kun kjent fra tre lokasjoner som i dag er truet av ødeleggelse. I tillegg blir arten overfisket i forbindelse med kommersiell akvariehandel. 

Kilder/litteratur
Seriously fish
Low, 2019 
Informasjon som gjelder alle arter i genus Sphaerichthys
Sphaerichtys er en slekt i guramifamilien (Osphronemidae), underfamilie Luciocephalinae, som består av fire arter med utbredelse i Sørøst-Asia (Malaysia, Sumatra og Borneo). De lever i stillestående eller saktestrømmende vann i sumper og myrområder i regnskogene. Vannet her er varmt, svært surt og bløtt, og ofte (men ikke alltid) mørkfarget av tanniner. Det kan være tett vegetasjon langs vannkanten. Artene er små av vekst, mellom 4 og 7 cm lange (standardlengde). Kroppen er formet som et blad/løv. Som andre labyrintfisk kan de ved hjelp av det såkalte «labyrintorganet» ta opp oksygen fra lufta over vannspeilet. Sphaerichthys-artene er munnrugere. De er utsatt for sykdom, tåler medisiner dårlig og lar seg lett stresse av andre fisk. De kan derfor være krevende å holde, men anbefales dersom man er villig til å tilrettelegge litt ekstra, spesielt mht. vannverdier.
Maks. størrelse 5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hannene er brunlige og kjedelige i fargen siden det er de som står for munnrugingen. Hunnene er mer fargerike.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Altetende, meget lette å fore, også VF's
Oppdrett Bløtt og surt vann en forutsetning. Leken skjer på bunn og varer ofte hele natten. Avhengig av antall egg ruger hannne i 7-21 dager. Parrene holder seg tett sammen under rugingen o... Les mer
NAF Oppdrettsvalør GULL
Minimum størrelse liter på akvariet 90 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 328)
Temperatur 25° C - 30° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 4 - 6
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 3
Sist endret 01.01.23 kl 14:44 av Kuledrøm
328 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© baard@minside.se
Reklame for plussmedlemskap