Trichopsis pumila (Pygmégurami)


© Yu-Chia Chang
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Ctenops pumilis
Engelsk:
  • Pygmy gourami
Latinsk navn Trichopsis pumila (Arnold, 1936)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Osphronemidae (Guramier) Wikipedia
Pygméguramien er en liten og fredelig art.
Den må kun holdes holdes sammen med andre fredelige fisker av lignende størrelse. Hannene hevder revir under lekstiden. I sine naturlige habitater i Asia lever fisken i dammer eller nesten stillestående bekker, der det er tett av plantevekst, gjerne en del flyteplanter. De kan overleve i svært oksygenfattig vann ettersom de er labyrintfisker og kan puste luft fra overflaten.

Det bør være lav sirkulasjon og svært tett beplantning i akvariet. Det er en ganske ømtålelig fisk, så jevnlige vannbytter er viktig. Det er bedre å gi små vannbytter ofte, istedenfor et stort en gang i uken.

Det kan være en god idè å legge en del catappaløv i akvariet, samt eikeløv, for å gi vannet den rette tonen og imitere forholdene fra dens naturlige habitat. Catappaløv virker mildt sopphemmende og forebygger infeksjoner disse små fiskene kan være utsatt for. Løvet gjør også bunnen mørkere, noe som bedre bringer frem denne fiskens flotte farger.

Pygméguramien lager høye kneppelyder når den blir opphisset, - både under lek og hvis f.eks. to hanner skal hevde seg for hverandre. Fisken foretrekker områder i akvariet som er svært tett beplantet.

Pygmèguramien er en vakker fisk som under rette forhold kan stråle i utrolig flotte farger (grønt, blått, lilla). Både hannene og hunnene kan vise opp disse flotte fargene når de møter andre fisk av samme art, eller under lek. Hannen viser ofte også opp finnene sine når den møter andre. Når hannene blir litt eldre blir denne finneprakten spesielt flott å se på.
Siden det er så vanskelig å skille kjønn på disse, er det beste å kjøpe en hel gruppe på 6 - 8 fisk og så håpe at begge kjønn er tilstede i gruppen.

De konkurrerer dårlig om maten, så man bør tenke på det når man velger akvarie-samboere til denne lille guramien.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Trichopsis
Labyrintfisker.
Maks. størrelse 4 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Veldig vanskelig å se. Men hannen kan være litt sterkere i fargen enn hunnen og har noe spissere og mer utdratt ryggfinne
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Tar flak-, og frossenfôr. Små innsekter
Oppdrett Pygméguramien (hannen) bygger skumrede og forsvarer reviret svært godt. Denne lille fisken, som normalt er svært fredelig, kan jage vekk fisk som er mange ganger sin egen størrelse... Les mer
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 140)
Temperatur 25° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 5 - 19
Sist endret 03.05.09 kl 03:51 av Admin
140 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Aqva Terra Eco Tours, Felipe Cantera