Trichopsis pumila (Pygmégurami)


© Yu-Chia Chang
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Ctenops pumilis
Engelsk:
  • Pygmy gourami
  • sparkling gourami
Latinsk navn Trichopsis pumila (Arnold, 1936)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Osphronemidae (Guramier) Wikipedia
Utbredelse og habitat
Trichopsis pumila er en liten gurami (Osphronemidae) med utbredelse i Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam (bl.a. vassdragene Mekong, Mae Khlong og Chao Phraya). Her lever den i alle slags habitater med saktestrømmende eller aller helst stillestående vann og mye akvatisk vegetasjon: dammer, myrer, sumper, våtmarker, rismarker, vanningskanaler, veigrøfter, små bekker og flomsletter. T. pumila lever av små insekter og zooplankton.

Utseende og andre kjennetegn
Arten er den minste innenfor slekten Trichopsis, og blir bare ca. 4 cm lang. Kroppen er knivformet, flattrykt fra sidene. Fargen på kroppen er lys beige/brun. Den har én mer eller mindre brutt mørk horisontal stripe langs kroppen, og over den mer uregelmessige brune flekker. Finnene er overstrødd med små mørke flekker, og kantet med rødt. Kropp og finner har et vakkert metallskimrende fargespill i blått, grønt og lilla. Gattfinnen har lang base. ryggfinnen har kortere base. Halefinnen er spadeformet. Bukfinnene er trukket ut i lange tråder. Den likner mye på sin slektning T. schalleri, som er litt større og har en mer tydelig andre linje langs kroppen. Både hunner og hanner kan lage de karakteristiske knurre-/kneppe-/klirrelydene slekten Trichopsis er kjent for. Det skjer under lek, eller hvis f.eks. to hanner skal hevde seg for hverandre.

Forhold i akvariet
Akvariet trenger ikke å være mer enn ca. 50 L til en liten gruppe. Innred med røtter og tett beplantning (inklusive flyteplanter), samt gjerne huler og kvister. Vannet kan være surt til nøytralt, og bløtt. Det skal være lite sirkulasjon. Bruk dekkglass eller heldekkende armatur for å holde god temperatur på lufta rett over vannspeilet. Dempet belysning foretrekkes, og får også fram fargespillet i finnene bedre. Tilsett gjerne blader av catappa, eik, bøk eller liknende, det tilfører tanniner som gjør vannet litt surere og mørkere. Løvet gjør også bunnen mørkere, noe som bedre bringer frem fiskens flotte farger. Det er en litt ømtålig fisk, så jevnlige vannbytter er viktig. Det er bedre å gi små vannbytter ofte, istedenfor store vannbytter sjeldnere.

Kompatibilitet
T. pumila er en fredelig fiskeart. De kan holdes i små grupper, i artskar eller sammen med andre små og fredelige fiskearter. Det kan være f.eks. små stimfisk som rasboraer (Trigonostigma sp., Boraras sp., Eirmotus sp.), halvnebb (Hemirhamphodon sp.) og sandsmetter (Pangio sp., Lepidocephalichtys sp.). T. pumila konkurrerer ikke så godt om maten, så det må man tenke på ved valg av akvarie-samboere.

Tilgjengelighet
T. pumila er jevnlig å finne på listene til grossister som leverer fisk til dyrebutikker i Norge (pr. 2022).

Status på IUCNs rødliste
Per 2011: Livskraftig (LC).

Kilder/litteratur
Fishbase.se
Seriously fish
Vidthayanon, C. 2012
Informasjon som gjelder alle arter i genus Trichopsis
Trichopsis er en slekt i guramifamilien (Osphronemidae), underfamilie Trichogastrinae, som består av tre arter med utbredelse i Sørøst-Asia (Myanmar, Laos, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Indonesia, Singapore). De lever i alle slags habitater med saktestrømmende til stillestående ferskvann med tett akvatisk vegetasjon. De er små av vekst, mellom 4 og 7 cm lange (lengde), med knivformet kroppsfasong. De har trådliknende bukfinner som de bruker som «følehorn». Som andre labyrintfisk kan de ved hjelp av det såkalte «labyrintorganet» ta opp oksygen fra lufta over vannspeilet. Egg legges i et skumrede som hannen lager av luftbobler festet under blader, i huler e.l. Trichopsis lager hørbare «klirrelyder» med brystfinnene. Både hanner og hunner kan lage disse lydene under lek og ellers som kommunikasjon. Fredelige fisk.
Maks. størrelse 4 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Veldig vanskelig å se. Men hannen kan være litt sterkere i fargen enn hunnen og har noe spissere og mer utdratt ryggfinne
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Tar flak-, og frossenfôr. Små innsekter
Oppdrett Pygméguramien (hannen) bygger skumrede og forsvarer reviret svært godt. Denne lille fisken, som normalt er svært fredelig, kan jage vekk fisk som er mange ganger sin egen størrelse... Les mer
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 140)
Temperatur 25° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 1 - 8
Sist endret 30.12.22 kl 16:26 av Kuledrøm
140 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap