Trichopsis vittata (Knurregurami)


© Bjarne Sætrang
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
  • Ctenops vittatus
  • Ctenops nobilis
  • Osphromenus striatus
  • Osphromenus vittatus
  • Trichopus striatus
  • Trichopsis harrisi
  • Trichopsis striata
  • Trichopsis vittatus
Engelsk:
  • Croaking gourami
Latinsk navn Trichopsis vittata (Cuvier, 1831)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Osphronemidae (Guramier) Wikipedia
Utbredelse og habitat
Trichopsis vittata er en liten gurami (Osphronemidae) med utbredelse i store deler av Sørøst-Asia: Salween-vassdraget i Myanmar og Thailand, Mekong og sidevassdrag i Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam, samt Vest-Malaysia, Singapore, Sumatra, Java og Borneo. Her lever den i alle slags habitater med saktestrømmende eller aller helst stillestående vann og mye akvatisk vegetasjon: myrer, sumper, våtmarker, rismarker, vanningskanaler, veigrøfter, små bekker og flomsletter. T. vittata lever av små insekter, og bidrar i sin region til å holde bestanden av (malaria)mygg nede.

Utseende og andre kjennetegn
Arten blir ca. 7 cm lang. Kroppen er knivformet, flattrykt fra sidene. Fargen på kroppen er gråbrun/grønnlig, med lysere buk. Den har tre mer eller mindre brutte, mørke horisontale striper langs kroppen og en mørk flekk over brystfinnen. Finnene er overstrødd med svarte og røde prikker, og har vakkert metallskimrende fargespill. Gattfinnen har lang base, med forlengede bakre finnestråler, trukket nesten helt ut til tuppen av halefinnen. Ryggfinnen har kortere base, også trukket noe ut i lengden. Halefinnen er spadeformet, og enkelte finnestråler kan være forlenget så finnen ser spiss eller «fillete» ut. Bukfinnene er trukket ut i lange tråder. Det er en del variasjon i fargemønster mellom ville populasjoner, og det er mulig at arten rommer flere arter eller underarter. Både hunner og hanner kan lage de karakteristiske knurre- eller klirrelydene slekten Trichopsis er kjent for.

Forhold i akvariet
Akvariet trenger ikke å være mer enn ca. 60 L til et par, mens en gruppe krever betydelig mer plass. Innred med røtter og tett beplantning, samt gjerne huler og kvister, slik at det blir mange gjemmesteder og muligheter for å bygge skumrede. T. vittata er tilpasningsdyktig mht. vannverdier: Vannet kan være lett surt til lett alkalisk, og bløtt til moderat hardt. Det skal være lite sirkulasjon og dempet belysning. Tilsett gjerne blader av catappa, eik, bøk eller liknende, det tilfører tanniner som gjør vannet litt surere og mørkere - under slike forhold kommer de strålende fargene best til sin rett.

Kompatibilitet
T. vittata er stort sett fredelig, men kan være noe aggressiv under lek. De kan holdes som par, eller i større grupper. Den kan fint holdes i et selskapsakvarium, sammen med andre fisk som er fredelige og ikke napper finner. Det kan være f.eks. små stimfisk som rasboraer og enkelte barber (Trigonostigma sp., Rasbora sp., Boraras sp., Desmopuntius sp.) og sandsmetter (Pangio sp., Lepidocephalichtys sp.).

Tilgjengelighet
T. vittata er jevnlig å finne på listene til grossister som leverer fisk til dyrebutikker i Norge (pr. 2022).

Status på IUCNs rødliste
Per 2019: Livskraftig (LC), med stor utbredelse og tilpasningsdyktighet til endringer i miljøet de oppholder seg i. Det tas forbehold om at gruppen kan bestå av flere arter med ulik utbredelse og bestandsstørrelse.

De siste årene har T. vittata etablert seg utenfor sitt naturlige utbredelsesområde, og er registert fra Filippinene, India, bangladesh, Myanmar og USA. Negative effekter på lokale økosystemer er ikke rapportert, og den har heller ikke spredt seg på egen hånd. Men det kan likevel være en risiko for konkurranse med stedegne guramiarter, og spredning av patogener og parasitter.

Kilder/litteratur
Fishbase.se
Seriously fish
Schofield og Schulte, 2016
Noren m.fl. 2017
Low, 2019
Informasjon som gjelder alle arter i genus Trichopsis
Trichopsis er en slekt i guramifamilien (Osphronemidae), underfamilie Trichogastrinae, som består av tre arter med utbredelse i Sørøst-Asia (Myanmar, Laos, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Malaysia, Indonesia, Singapore). De lever i alle slags habitater med saktestrømmende til stillestående ferskvann med tett akvatisk vegetasjon. De er små av vekst, mellom 4 og 7 cm lange (lengde), med knivformet kroppsfasong. De har trådliknende bukfinner som de bruker som «følehorn». Som andre labyrintfisk kan de ved hjelp av det såkalte «labyrintorganet» ta opp oksygen fra lufta over vannspeilet. Egg legges i et skumrede som hannen lager av luftbobler festet under blader, i huler e.l. Trichopsis lager hørbare «klirrelyder» med brystfinnene. Både hanner og hunner kan lage disse lydene under lek og ellers som kommunikasjon. Fredelige fisk.
Maks. størrelse 6.5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hannen er mer fargerik. Dette sees særlig under lek. I tillegg har hannen forlengede finnespisser, særlig gattfinnen.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Foretrekker levende fôr, men aksepterer frossent fôr. Flak spiser den også.
Oppdrett Egglegger/Skumredebygger. Knurreguramien kan være vanskelig å få lek på. Hvis vannivået i akvariet senkes, og temperaturen økes til ca. 30 grader, kan man likevel få lek på den. A... Les mer
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 246)
Temperatur 22° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 1 - 20
Sist endret 30.12.22 kl 14:53 av Kuledrøm
246 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Tor Egil
Reklame for plussmedlemskap