Brevibora dorsiocellata (Finneflekkrasbora, Øyeflekkrasbora)


© Johnny Jensen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
  • Rasbora dorsiocellata
  • Rasbora dorsiocellata var. macrophthalma
  • Rasbora macrophthalma
Engelsk:
  • Eyespot rasbora
  Bilder (3 stk)

Latinsk navn Brevibora dorsiocellata (Duncker, 1904)
Orden/Familie Orden: Cypriniformes (Karpefisker)
Cyprinidae (Karper) Wikipedia
Utbredelse og habitat
Brevibora dorciocallata er en liten rasbora (underfamilie Rasborinae) i familien Danionidae. Den fins på Sumatra (Lalah-elva i Riau-provinsen) og i Vest-Malaysia (elvene Selai og Muar i staten Johor og innsjøen Tasek Bera i staten Pahang, også funnet i staten Perak), og skal også være funnet i Kalimantan Barat (Kapuas-vassdraget, Ketungau-elva) og Kalimantan Tengah (sidevassdrag til Sebangau og mentaya) på Borneo. B. dorciocellata er en stimfisk som lever i innsjøer og saktestrømmende deler av elver og bekker i sumpskoger og myrområder, der vannet er surt, bløtt og ofte mørkfarget av tanniner.

Utseende og andre kjennetegn
Arten blir inntil 3,5 cm lang. Kroppen har lys farge med metallisk fargespill i gult, grønt og turkis. Ryggfinnen har en svart øyeflekk.

Forhold i akvariet
En liten stim på 10+ individer kan holdes i akvarier på ca. 50 L og oppover. Bunnlaget kan være sand eller grus, gjerne med blader av catappa, eik, bøk eller liknende som avgir tanniner. Innred gjerne med røtter og planter i tillegg. Arten trives med tett beplantning, men trenger også endel åpen svømmeplass. Vannet bør helst være surt og bløtt, med lite til moderat sirkulasjon. Dempet belysning foretrekkes.

Kompatibilitet
Arten er svært fredelig, og kan holdes i selskap med andre fredelige fiskearter som har samme krav til vannverdier og sirkulasjon. Fra samme region har man da et stort utvalg av f.eks. andre små rasbora, danio og barber (Boraras sp., Rasbora sp., Trigonopoma sp., Trigonostigma sp., Desmopuntius sp., Striuntis sp., Eirmotus sp.), labyrintfisk (Betta sp., Sphearichtys sp., Parosphromenus sp., Trichopsis sp., Trichopodus sp.), sandsmetter/smerlinger (Pangio sp., Kottelatlimia sp., Lepidocephalichtys sp.), m.fl.

Tilgjengelighet
Arten fins av og til på listene til grossister som leverer akvariefisk til norske dyrebutikker (i 2022).

Status på IUCNs rødliste
Per 24.12.2018: Sterkt truet (EN). Utbredelse av arten og bestandsstørrelse er usikker, men antas å være svært begrenset: Den fins antakelig i mindre enn fem lokasjoner på Sumatra, og det fryktes at bestandene i Vest-Malaysia er utryddet. Årsaker er forringelse av og tap av habitat, samt også pga. fangst til akvariehandelen.

Kilder/litteratur
Seriously fish
Fishbase.se
Ahmad, 2019
Informasjon som gjelder alle arter i genus Brevibora
Brevibora er en slekt innenfor familien Danionidae, underfamilie Rasborinae, og består av tre kjente arter med utbredelse i Sørøst-Asia (Borneo, Sumatra). De lever i saktestrømmende, surt, bløtt vann, ofte mørkfarget av tanniner. Slekten skiller seg fra alle andre rasbora ved en stor, mørk flekk på ryggfinnen. Den har også en spesiell utforming av sidelinjen, et trekk den kun deler med slekten Kottelatia.
Maks. størrelse 3.5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Kan være vanskelig å skille kjønnene. Hanner har ofte en mer rødlig halefinne og er noe smalere i kroppsform. Hunnfisker er fyldigere og kan ha en mer gulaktig halefinne.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Altetende. Frossen- og levendefôr. Tørrfôr.
Oppdrett Drettes i fangenskap.
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 50 liter
Temperatur 20° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 4.5 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 3
Sist endret 27.12.22 kl 16:11 av Kuledrøm

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap