Chromobotia macracanthus (Praktbotia)


© Bjarne Sætrang
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
  • Klovnebotia
  • Botia macracanthus
Engelsk:
  • Clown loach
Latinsk navn Chromobotia macracanthus (Bleeker, 1852)
Orden/Familie Orden: Cypriniformes (Karpefisker)
Cobitidae (Sandsmetter) Wikipedia
Fredelig stimfisk. Holdes i surt og bløtt vann.

Med sitt attraktive oransje og svartstripete mønster er dette en fisk mange nybegynnere ofte faller for og kjøper. Det er dessverre få butikker som opplyser om Praktbotiaens faktiske behov og hvor stor den faktisk blir, noe som gjør at den nesten alltid blir plassert i altfor små akvarier. Praktbotiaen anbefales ikke til hvilket som helst akvarium. Tenk på det faktum at de kan bli over 20 år gamle og 35-40 cm - det er ikke noe for akvarister med de typiske, små selskapsakvariene. Som oftest dør de etter kort tid i selskapskar, bare en brøkdel så gamle som de kunne blitt.

Det finnes imidlertid mange botia-arter, så velg heller en som passer for små akvarier. Se på f.eks. [FISHLINK=9549]Sebrabotia[/FISHLINK].

Som mange andre botia-arter spiser praktbotia snegler (både pestsnegler og prydsnegler!).

Praktbotia er kjent for å være "en artig skrue", og kan skremme sine eiere med alle sine merkelige og snodige måter å sove på. De kan ligge både opp-ned og på siden mens de sover, og ser derfor helt døde ut. Men selv om det tar tid å venne seg til en slik merkelig sove-adferd hos en fisk, er det er altså ingen fare, de bare sover. De er veldig aktive, finner på mange krumspring. De setter pris på et miljø som er spennende innredet da de er nysgjerrige og ofte bruker mye tid på å undersøke rundt seg.
Pass på at for små, trange åpninger i innredningen er tettet igjen, ellers kan de presse seg inn og sette seg fast. Men de setter pris på huler å sove i, de liker å sove flere sammen. Så gi dem huler, bare pass på at det er rom nok til å komme seg ut igjen. Og husk at etterhvert som fiskene vokser, vil kanskje huler som var passe i fjor ikke lenger være store nok året etter til at de kommer seg problemfritt inn og ut igjen.

Bør holdes i grupper/stimer på minimum 5-6 stk, helst mange flere, ellers kan de bli for aggressive. Og siden dette er en leken stimfisk,som blir ganske store,så burde de bare holdes i store akvarium.
Den er en god svømmer som har et høyt aktivitetsnivå. Kan lett stresse rolige fisk som f.eks. skalarer. Pga fiskens høye aktivitetsnivå bør den ha en god vanngjennomstrømning som den kan "trimme" imot. Dette er for å simulere fiskens naturlige livsvilkår i strømmende elvevann.

Helse:
Som andre skjell-løse fisk er botia sårbare for hudparasitter som hvitprikk. Men de er også sensitive overfor en del medisiner, sjekk derfor alltid på medisinens pakningsvedlegg at den kan brukes til skjell-løse fisk.

VANNVERDIER:
hentet fra nettsteder som Loaches.com og SeriouslyFish.com.
Maks. størrelse 40 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Vanligvis umulig å se forskjell på kjønn hos botia. Men det hevdes at hannens haleform er mer V-formet enn hunnens som er mer halvmåneformet. I tillegg er hannen slankere og mer strømlinjeformet enn hunnen, som kan ha en del egg i buken.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Altetende. Spiser alle typer snegler,og det burde de også mates med innimellom
Oppdrett Ikke kjent oppdrett i akvarium
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 720 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 263)
Temperatur 24° C - 30° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 1 - 12
Sist endret 23.01.18 kl 16:35 av Admin
263 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Chromobotia macracanthus (Praktbotia) er den 10. mest populære fisken i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Annonser med denne fisken
Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Jeff Rapps
Reklame for plussmedlemskap