Pantodon buchholzi (Afrikansk sommerfuglfisk)


© Arnt Olav Vullum
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
  • Pantodon buchholzi macrolepis
  • Pantodon buchholzi schizonotus
Engelsk:
  • Freshwater butterflyfish
  Bilder (10 stk)

  Video (1 stk)
Latinsk navn Pantodon buchholzi (Peters, 1877)
Orden/Familie Orden: Osteoglossiformes (Bentungefisker)
Pantodontidae (Afrikansk sommerfuglfisk) Wikipedia
Sommerfuglfisken er en afrikansk rovfisk som har et svært spesielt utseende. Den lever i stillestående vann, myrer, bekker og bakevjer og de roligere områdene i elver hvor den kan sees rett under vannflaten. De er i stand til å hoppe ut av vannet i jakten på insekter eller for å komme seg unna bytteetere. Den svever ikke, men skyter som en prosjektil ut av vannet med enorm kraft.

Den spiser landinsekter som faller ned eller setter seg på vannflaten, vannlarver og insektsnymfer. I tillegg tar den krepsdyr og fisk. Ble allerede introdusert som akvariefisk i Europa i 1905 og har vært populær hele tiden siden. I akvariet ligger den ofte med hodet og de store brystfinnene helt i overflaten, mens de lange finnestrålene i bukfinnene hengende vinkelrett ned i vannet og tilbyr en fristende godbit for andre aggressive fisk i samme akvarium. Den bør derfor holdes med fisker som holder seg i midtre og nedre del av karet.

Kan være aggressiv mot andre av samme art og kan også spise småfisk som oppholder seg i vannflaten. Ellers svært fredelig. Disse hopper, og dekkglass eller heldekkende topp er nødvendig. Akvariet bør ikke fylles helt opp, slik at faren for at de skader seg mot toppen/armaturet minskes. Den er ikke kresen når det kommer til beplantning, men litt flyteplanter bør det være.
Maks. størrelse 12 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunnene er større enn hannene, men hannene har større finner. På hannene er gattfinnens bakre kant sterkt buktet inn i en bueform, noe som fører til at de mellomste finnestrålene danner et rør. På hunnen danner gattfinnens bakre kant en rett linje. Hannen har på grunn av dette bare 9 stråler i gattfinnen mot hunnens 12-14.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Noen individer tar det meste av standard fiskefór som flakfór, tørkede mygglarver etc, så lenge det flyter en stund i overflaten. Liker levende fór. Gjerne små insekter (melormer, fluer, sirisser). Reker (skyllet om de har ligget i saltlake), oppdelt til tilpasset størrelse (må håndmates da reker synker raskt)
Oppdrett Temperatur på 25-28 grader celsius, gh under 10 og ph rundt 6.5. Torvfiltrering. Avlsakvariet må være på minimum 50 liter. For å lykkes må avlsparet mates godt med variert fôr på f... Les mer
NAF Oppdrettsvalør GULL
Minimum størrelse liter på akvariet 200 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 282)
Temperatur 23° C - 30° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 2 - 10
Sist endret 19.04.10 kl 09:19 av julnil
282 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Patrick Berg
Reklame for plussmedlemskap