Symphysodon aequifasciatus (Discus) - Gulloppdrett i JAK

Jeg kjøpte en flokk diskus av en mann på Bryne i oktober `98, da han var blitt lei av daglige vannbytter og mating 4 ganger i døgnet.

Det var en godt blandet flokk. Noen rød turkis, noen blå, noen små brune, samt en flott fullvoksen "Heckel". Jeg plasserte diskusene i et 8 kantet 160 liters kar. Med min vanlige flaks så sprakk dette karet samme kveld. Heldigvis så hadde jeg et 83 liters som ikke var i bruk, så jeg flyttet diskusene over i det.

Tanken var å ha fiskene i dette midlertidig, mens jeg reparerte det 8 kantete. Etter noen uker døde de 2 små brune samt "Heckelen". I Mars '99 oppdaget jeg at 2 av de rød turkis var meget flittige med rengjøring av en skiferstein. Jeg tok kontakt med Willy Åsheim i klubben, som hadde mange gode råd å bidra med. Willy meldte seg også frivillig som fôrvert. Det ble en del kjøring fram og tilbake til Willy for å bytte fisk, ettersom jeg hadde klart å splitte paret da jeg skulle frakte de andre til Willy.

Jeg plasserte paret i det 8 kantede karet som jeg endelig hadde reparert. Det tok ikke mange dagene før de første eggene hang på glasset. Den 10.4. var det ca. 30 egg på glasset. Disse utviklet seg bra, men etter ca. 1 uke var alle borte - reist til "Discus­heaven".

Den 20.4. '99 la de på ny. Denne gang ca. 200 egg. Feilen jeg hadde gjort sist gang var å slukke lyset om kvelden. Jeg plasserte nå en lampe med meget svak pære over akvariet. De første 3 til 4 dagene torde jeg ikke gjøre annet enn å mate foreldrene 2 ganger med Tetrabits til dagen, samt 2 ganger med røde mygglarver.

Den 5 dagen byttet jeg ut en bøtte vann med rent springvann. Dette gjentok jeg daglig til jeg fjernet yngelen fra foreldrene etter en måned. Yngelen ble plassert i et 63 liters kar, og ble fôret med artemia samt røde mygglarver og knust Tetra Min fra 7 ukers­alderen. Også i dette karet ble det byttet vann daglig, ca. 10 liter om gangen.

Etter 8 uker var det 27 stk. nydelige små som fremdeles er levende. Da jeg tok yngelen fra foreldrene ble de meget hissige. Hannen bet i hoven og ristet den. Hunnen svømte gang på gang full fart inn i hoven. De la nye egg 2 dager etterpå. Som et lite eksperiment byttet jeg vann kun 1 gang på en måned, og da kun 2 bøtter, ca. 20 liter. Likevel levde 8 yngel etter en måned. På den 31. dag la de nye egg og ville ikke ha noe med kull 2 å gjøre mer.

Kull 3 hadde ca. 30 til 35 yngel levende etter en mnd. Jeg har nå solgt paret til Håkon i klubben, for å gjøre plass til andre spennende arter.


John Morten Jensen - 23.10.2005
Tilfeldig bekjentskap
© Yu-Chia Chang
Reklame for plussmedlemskap