Om svar og råd i forumet!

Hvordan forholde seg til svar og råd gitt på et internettforum?

Det er ikke alltid like lett å sile ut hvilken informasjon som er bra og hvilken som er dårlig når man deler kunnskap og erfaringer på et åpent internettforum som AkvaForum. Her inne er det alt fra rykende ferske, grønne akvarister til innbarka, sære veteraner med javamose i barten og ofte får man motstridende svar på ulike spørsmål. Særlig for en nybegynner er det slett ikke enkelt å vite hva som er rett og galt, eller hvilke råd man skal ta til seg og hvilke man bør overse.

Vi er vel alle enige om at det er viktig at svarene og rådene som blir gitt her må være korrekte. Samtidig så finnes det ofte veldig mange ulike løsninger for ulike problemer, og en ihuga akvarist vil gjerne stå på for å overbevise om at ens egne metoder er de mest velfungerende ;-) I veldig mange tilfeller er det nok slik at man selv må gjøre sine egne erfaringer for å finne ut av hva som fungerer best i akkurat ditt tilfelle. Likevel er det mange gode råd å få på veien - bare man lærer å sile ut de riktige!

Det er lett å la seg rive med og bli overivrig i å svare, det har vel de fleste erfart! Man vil så veldig gjerne hjelpe og gi råd, og det er i utgangspunktet kjempeflott! Men én tommelfinger-regel er veldig nødvendig å ha med seg...: Ikke skriv noe du bare tror eller mener du har hørt en eller annen plass en gang.

Dersom du ikke vet, så ikke si at du vet. Det er bedre å la noen andre svare dersom man ikke er helt sikker selv. På den måten sparer du kanskje mange fiskeliv og entusiasmen til en nybegynnerakvarist!
Egne erfaringer er flotte eksempler å komme med, men selv om du har en kampfisk som stortrives sammen med slørehaler så er det ikke dermed sagt at det er en god idé å anbefale det til andre - særlig ikke nybegynnere.
Det er jo levende dyr vi driver med her, og vi safer heller enn å ta sjanser, ikke sant? :-)

Det finnes mange brukere rundt om på Akvaforum som har ulike spesialfelt.
Etterhvert som man gjør seg kjent med forumet og brukerene her vil man se hvem som er godt oppdatert innen de ulike feltene, enten det er ciklider, levendefødere, planter, reker, sykdom eller fotografering. Disse folka kan det faktisk være smart å lytte til! :-) (Det betyr på ingen måte at de er utlært, og har du god informasjon eller erfaring i noe, så er dine opplysninger også viktige! Bare husk tommelfingerregelen...)

Ikke bli fornærmet om du blir rettet på - det er ikke fornærmende ment! Det er ikke viktigst å ha rett bestandig, men at den som spør får best mulig veiledning.
Hvis jeg skriver noe som er fullstendig på jordet så håper jeg også at noen retter opp meg! På den måten slipper en stakkars nybegynnerakvarist å gå rett på snørra pga andres gale svar.
Dersom du ønsker å dele erfaringer, som strider imot "normalen", så presiser i svaret ditt at dette ikke er en generell anbefalt fremgangsmåte, men at den funker for deg. Pass også på å henvise til kilden dersom du har informasjon som er hentet fra andre.

Litt mer erfarne akvarister har som regel ikke problemer med å plukke ut hvilke råd som er verdt å ta med seg videre og hvilke man bør overse. Men vi husker vel alle hvordan det var å være helt fersk - å ikke vite at paletter ikke er gravide sånn som guppyer er eller at noen fisker krever annet fór eller pH i vannet enn andre for å i det hele tatt overleve.
Og når man da ikke bare er fersk akvarist, men også fersk bruker på Akvaforum så er det sannelig ikke lett å vite hva en skal gjøre når den ene sier at kampfisken må være alene i et akvarium med pumpe, grus og planter og den andre sier at kampfisken kan bo i et litermål på kjøkkenbenken. Husk på det når du svarer og gir råd til en nybegynner! Hvis du ikke er helt sikker på det du skriver, så er det kanskje bedre å la en annen svare :-)

Den siste, og aller beste anbefalingen er å alltid dobbeltsjekke informasjonen du får! Det finnes både norske og utenlandske bøker og informasjonssider på internett hvor man kan få bekreftet eller avkreftet rådet man har fått. Til syvende og sist er det ditt ansvar å få den informasjonen som er nødvendig - ikke den som har gitt deg informasjon i forum eller på din lokale akvariesjappe ;-)


02.03.2005
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen