Bokomtale: Back to Nature - Akvarieguide

Når en akvarist med over 30 års erfaring skriver bok, ja da forventer man godt lesestoff. Det har den kjente, svenske akvaristen, foredragsholderen og skribenten Kjell Fohrman i sannhet klart med boken "Back to Nature - Akvarieguide".

Den kom på norsk første gang i år 2000. En praktbok da og fort meget populær og jeg tar ikke mye i ved å si at den må være blant de mest leste akvariebøker også i dag. Fohrmans bok henvender seg nok først og fremst til den nystartede akvarist. Her finnes kapitler bl.a. om akvariehobbyens historie, innredning av akvariet, vannkjemi, stell av akvarieplanter, alger i akvariet, fôr, teknikk, oppdrett og sykdommer. Alle kapitlene er godt skrevet og ikke minst lettlest. Det er nemlig et viktig poeng for å nå fram med budskapet, noe Fohrmann klarer godt.

Størstedelen av boken er forbeholdt artsbeskrivelser av mer enn 550 fiske-og plantearter. Her blir fiskeartene gruppert etter enten familie eller geografisk tilhørighet. Dette gjør boken ryddig og oversiktelig for de fleste. Hver slik gruppe har sin egen innledning der Fohrman gir leserne generell informasjon om de enkelte grupper av fisk. Artsbeskrivelsene for hver art er korte og konsise og tar med det aller nødvendigste å vite om artene. Her er det snakk om bl.a. størrelse, utbredelse, temperaturkrav, pH, størrelse på akvarium og vanskelighetsgrad for å nevne noen. I tillegg er det gitt en liten kommentar med tanke på bl.a. generelt stell, fôr og atferd. Artene som er beskrevet i boken er blant de vanligste å kunne finne i akvariehandelen.

Vi må ikke glemme bildematerialet i boken. De mer enn 600 bildene i boken er nemlig av meget høy kvalitet! Kjell Fohrman har fått benytte bilder fra svært dyktige fotografer på området. Bare bildematerialet i seg selv gjør boken til et meget godt kjøp. Alle fiske- og planteartene er nettopp ledsaget av svært gode artsbilder i tillegg til de bilder som er presentert i de innledende kapitler av boken.

Back to Nature - Akvarieguide er den femte boken i en serie av akvariebøker. Denne er den mest generelle og kanskje viktigste. Dette er nemlig en uunværlig bok for den spirende akvarist som opplever gleden med akvariehold for første gang og som trenger en god begynnerbok. For de viderekomne akvaristene vil boken også være nyttig, da med tanke på fiske- og plantebeskrivelsene som er svært så oversiktelige og med gode artsbilder.

Kjell Fohrman har lykkes godt med denne boken. En bok som bør finnes i de fleste akvaristiske hjem. Den er ikke gått ut på dato heller selv om et par artsnavn nok kan ha endret seg siden den ble skrevet. Boken er stadig i bruk av undertegnede og stadig på utlån til spirende akvarister i mitt nabolag.

Back to Nature - Akvarieguide, Kjell Fohrman, Fohrman Aquaristik AB. Utgitt i 2000. 196 sider. Boken er oversatt til norsk av Torstein Tønnesen. ISBN: 82-995716-1-8.


Bjarne Sætrang - 05.11.2006