Lek og egglegging hos Corydoras

Det verserer flere teorier innen akvariehobbyen om nøyaktig hvordan befruktningen hos Corydoras foregår. Den mest kjente teorien, og som jeg (undertegnede) er tilhenger av, er den det vises en bildeserie av her.

Jeg mener at disse bildene dokumenterer og bekrefter at det på denne måten det foregår.
 
 
 
Først ut er et bilde som viser starten på leken, der man ser en gruppe av Corydoras om vil delta. Denne gruppen består av èn leksklar hunn og en skokk med hanner som kjemper om sjefsplassen. Hunnen gjør sitt valg, og det er en hann som går seirende ut. De andre trekker seg tilbake for øyeblikket, men kan komme til å forsøke seg litt senere. Men hunnen voktes av hannen som "vant" i første runde.
 


 
Her er et par igjen. Hunnen til høyre, hannen til venstre.
Hannen klemmer hunnens barter fast med sine bukfinner, slik at munnen hennes "låses" fast til hans gattåpning, der melken kommer ut. For å greie dette, legger hannen seg gjerne halvveis over på siden. Dette kalles T-posisjonen. På bildet har de akkurat rigget seg til, bare sekunder i forveien.
 Her kommer et viktig bilde! Sammenlign med bildet rett ovenfor. Legg merke til hvordan hunnen lener seg frem og gjellene jobber. Du kan SE på bildet at hunnen suger til seg noe. Gjellene buler ut, akkurat som når de har munnen full av mat. Her er det melke fra hannen munnen er full av.
 
 
 
 
Neste øyeblikk, knipset fortløpende etter bildene ovenfor:

Nå er begge to litt mere avslappet, og hunnen lener seg littegrann bakover. Hun er helt stiv, og jobber med noe i munnen men så blir plutselig gjellene normale... det er svelget. Neste øyeblikk ser man plutselig egget på vei ut i bukfinnepungen hun danner ved å klemme sine to bukfinner tett sammen.

På dette bildet er egget halvveis ute, det er tatt akkurat i det øyeblikket hun holder på å legge egget.

Denne arten, Corydoras caudimaculatus, legger et egg om gangen. Noen arter legger to eller flere i hver omgang. 
 
 
 
Neste sekund er egget lagt. Her ser man egget er helt ute og holdes godt innelukket i bukfinnepungen. Man ser at hannen er i ferd med å slippe taket i hunnens barter.
 

 
 
Hannen løsner nå på grepet, og hunnen blir fri. Begge retter seg opp, men fremdeles litt urørlige og stive.
Hunnen ligger et lite øyeblikk, før hun så setter avgårde for å finne et sted å klistre egget sitt.
Hannen er i nærheten, han følger gjerne etter henne for å passe på at ingen andre hanner kaprer henne, men han kommer ikke nær egget på noe tidspunkt. 
 
 
 
 
Her er hunnen til venstre, med egget mellom de sammenklemte finnene svømmer hun raskt rundt for å finne et sted å feste det. Corydoras-egg er klebrige, og festes på ting i akvariet. Ofte akvarieglasset.
Hannen passer på fra litt avstand, og vokter henne så ingen andre hanner kommer til.
Når egget er plassert, vender paret ofte tilbake til omtrent samme sted i karet som forrige runde og hele prosessen gjentas.

Alle bilder er tatt av artikkelforfatteren
 
Mona Opland - 12.01.2008
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap