720 i helglass, møbel, lyskasse og aquascaping.

ROTMODULENE

03/10-2003

Bakgrunnen skal bestå av to moduler. Disse skal forestille to trær som står med røttene i vann. Røttene er av vanlig type som fås i akvarieforretninger. Det gikk med store mengder, og det hele kom på ca. 2500,- Røttene er saget, høvlet og skrudd i sammen til mest mulig naturlige former. I utgangspunktet er jo røttene bare en haug med ved-stumper. I skjøtene mellom røttene har jeg forsøkt å ikke krysse vedretningen, da dette vil bryte illusjonen av hele trær.





04/10-2003

Til den ene trestubben har jeg utelukkende valgt gamle røtter med mye markhull og sprekker. Denne stubben skal se mest mulig død og morken ut. Den har flere hull, som vil ha attraktive boliger for ancistrus ol.




REISVERKET

06/10-2003

Reisverket til skapet er bygget i vanlig gran med målene 36x68 mm. Alt er limt og skrudd i sammen med 90 mm skruer, som er forsenket et par cm. inn i treet. Flatemålet er 200x60 cm, og høyden er 74 cm. Lyskassen er bygget med materialer av samme dimensjon av estetiske grunner.







08/10-2003

Jeg brukte en overhåndsfres for å frese spor til skapdørene, sideplatene og topp-platen, som lysarmaturene skal festes i.



19/10-2003

Etter pussing med eksenter-sliper ble det hele beiset med flere lag Herdins grafittsort lakkbeis. Deretter monterte jeg pianohengsler til lukene og skapdørene.





SKAPDØRENE

28/10-2003

Skapdørene skal være av finer, og ha store innleggsplater av gibs. Disse platene skal imitere fiskefossiler i gamle sandstein-sedimenter. Jeg brukte noen gamle skrap-plater og gran-rester til å lage de to formene. For å få et mykt sediment å lage avtrykk i silte jeg 40 liter jord fra hagen oppi formene. Dette måtte drenere og tørke en stund for å få den ønskede viskositeten.


Formene fylles med mudder.


Mudderet drenerer.


29/10-2003

For å lage avtrykk i mudderet brukte jeg fiskekranier, som jeg presset ned i det våte mudderet. Etter å ha lagd flere avtrykk av samme kranie blandet jeg syntetisk gibs og helte oppi mudderformen. For å få ut evt. bobler ristet jeg formen godt. Etter hver støping måtte rammen demonteres for å få løs gibsen. På hver plate ble det brukt 2,5 kg gibspulver. Resultatet ble Relieffer som forhåpentligvis minner om realistiske fossiler.


Kraniene.


Gips oppi formene.


Steinbit, Anarhichas lupus


Kveite, Hippoglossus hippoglossus


Kveite, Hippoglossus hippoglossus


Breiflabb, Lophius piscatorius


Breiflabb, Lophius piscatorius


Venstre luke: Lange, Molva molva


Høyre luke: Steinbit, Anarhichas lupus



BAKGRUNNSKASSE

15/11-2003

For å skape illusjon av mer dybde i karret bygde jeg en bakgrunnskasse av kryssfiner til å skru fast på veggen bak akvariet. Illusjonen av den ekstra dybden skal være mellom de to rot-elementene. Innsiden av kassen ble dekket med torv som jeg drysset over våt trelim.



16/11-2003

Dekorasjonsmaterialet samlet jeg sammen på en liten skogtur med håndsag. De fleste grenene er av råtten einer med et fint moselag. Dette vil se ut som en fortsettelse av de innvendige røttene med levende javamose. For å gi dekorasjonen et riktig vått preg sprayet jeg alt med blank klarlakk.

Bakgrunnskassen har to separate belysninger som er timerstyrt. Dagslyset er et vanlig 2x18 watt takarmatur og nattbelysningen er en spot med reflektorpære på 40 watt. 25 watt blir kanskje mer riktig.







DETALJER

18/11-2003

For å kunne lime rot-modulene fast i bakruta skrudde jeg fast formsagde plater av plexiglass. Dette har siden vist seg ikke å være holdbart fordi silicon ikke fester godt på plexiglass.


Rotmodul med plexiglass.


Rotmoduler montert i akvariet.

10/12-2003


Pumpe/filter er Eheim 2260. 1900 liter/t og 18 liter filterspann.


Tre timere for å styre dags, skumrings og nattlys.


Stormkroker for å holde lukene oppe, ved foring og luking.



NYOPPSATT AKVARIUM

11/12-2003


Nyoppsatt akvarium.


Venstre.


Midten.


Høyre.


Håvard Støre Andresen - 15.10.2005
Tilfeldig bekjentskap
© Emil Andre Rasmussen Engø
Reklame for plussmedlemskap