Alfaro huberi - En spennende levendeføder

Fra Ian Sinclair, vår eminente foredragsholder på Poecilia­møtet på Hundvåg, fikk jeg rett før jul 2000 ett voksent par samt 6 ungfisk av arten Alfaro huberi.

Jeg beholdt paret selv, og gav ungfiskene til Petter Goa. Paret ble innstallert I ett 73 liters kar, og fant seg godt tilrette der. På denne tiden var det mye reising frem og tilbake til Skottland for meg, og fiskene fikk ikke all den oppmerksomheten som de fortjente. Men de var greie nok til å kaste yngel mens jeg var hjemme en uke, 18 stk. fanget jeg ut av karet. I mellom tiden hadde de A. huberi som Petter Goa fikk, også ynglet.

Alfaro huberi hann


Yngel av Alfaro huberi

 

Ifølge litteraturen tar det ca. 5 uker fra befruktning til fødsel. Yngelen er en del større enn guppy-yngel ved fødselen. Ynglene mine måtte ta til takke med å leve i en fødekasse pga. plass­problemer. De spiste uten problemer Tetra BabyMin, og etter noen uker gikk de over til samme diett som foreldrene: TetraMin og røde mygg­larver. Men etter en stund be­gynte ynglene å falle fra, og etter 10 uker var det kun 2 stk. igjen. Vannverdiene ble målt regel­messig, uten å finne noe som var galt. 10 % vannbytte gjorde jeg hver helg, de foret regel­messig og variert, men jeg skjønner ikke grunnen til det store fra­fallet.

Da vi flyttet til Lunde på Hundvåg, satt jeg de 2 ungfiskene sammen med foreldrene I ett 114 liters akvarie. Om det var flyttingen, eller foreldrene som gjorde utslaget, vet jeg ikke, men kort tid etter flyttingen var de 2 siste yngelene også døde. Det er mulig denne arten er spesielt ømfintlig. Petter Goa opplevde noe av det samme. Av de 6 ungfiskene han fikk av meg, samt kullet han fikk frem, har han nå kun én fisk igjen.

Alfaro huberi ble beskrevet av Fowler I 1923, og er oppkalt etter 2 personer: Dr. Anastasio Alfaro fra det nasjonale museum I Costa Rica, og en Dr. Huber. Arten kommer fra Atlanterhavssiden av de Sentral-amerikanske landene Honduras, Nicaragua og Guate­mala, hvor de finnes I klare, uforurensede elver og bekke­løp.

 Ifølge litteraturen skal hanner bli ca.5 cm, og hunnen 7 cm. Mitt par er noe større enn dette. Hannen er vel 7 cm. og hunnen 8 cm.

De er sene med å skille ut kjønn. Jeg fikk en ny sending fra Ian Sinclair. Disse fiskene er nå 7-8 mnd. gamle, og det er kun en av de 12 som har begynt å vise antydning til gonopodium.

A. huberi er en noe sky fisk som liker seg best innimellom plantene, bortsett fra ved foringstid. Da skyter den frem og tilbake som en orange rakett, som er dens populær navn; "Orange Rocket". Det navnet er meget passende, bortsett fra en sortprikkede lateral linje, er kroppen nærmest orange, og finnene gulorange.

Mine 14 individer lever nå lykkelig (håper jeg!) i en 160 liter som er godt beplantet, og jeg tror nok jeg kan få frem ett nytt kull som holder seg i live slik at denne flotte fisken kan fordeles til andre interesserte.


 

Ungfisk av Alfaro huberi.
 
 

************************************************************


John Morten Jensen - 23.10.2005
Tilfeldig bekjentskap
© Lene Jødahl
Reklame for plussmedlemskap