Priapella olmecae - JAK førstegangsoppdrett i gull

Fra min gode venn Ian Sinclair i Skottland fikk jeg høsten 2000 en liten stim, 5 stk., av denne flotte levendeføderen. Fiskene var omtrent voksne da jeg fikk dem. Hannen ca 3,5-4 cm, og hunnen ca.5 cm.

De er meget vakre å se til, intenst blå øyne, nærmest selvlysende øyne, gulige med sorte striper på kroppen ,og finnene er kantet med en skarp orange farge. På lang avstand ser man øynene skinne mot seg, lenge før man ser fiskene.

Disse fiskene foretrekker en pH rundt 6,5-7 og mykt vann og en temperatur rundt 25-26 grader. De liker sterk strøm I karet, så jeg satte oppi en "Fluval 4" for å tilfredstille deres behov angående dette.

Jeg gav dem ett 114 liters kar med engelsk elvegrus, noen små mangroverøtter, og noen sverdplanter, samt en stor dott med javamose. Etter 3 måneder begynte de første ungene å komme frem, som regel små kull på 5-6 yngel om gangen.

De første fiskene jeg fikk kom fra ei elv som heter Rio de Las Palmas, ved en senere anledning fikk jeg fisk fra en annen fangstplass som heter Rio de Basura, direkte oversatt Søppelelva!

"Søppelfiskene" (Rio de Basura ) er faktisk enda finere enn de fra Las Palmas, så det er tydelig at navnet skjemmer ingen. Vel, Basura varianten er også produktiv, og jeg har hatt glede av å fordele endel yngel rundt omkring, slik at flere enn meg kan ha glede av denne flotte fisken .

Arten ble beskrevet så sent som 1990 av Meyer & Perez som navngav den Priapella olmeca  etter ett indianerfolk (Olmeca-folket)) som holdt til I Veracruz området før den spanske invasjonen.


Til slutt vil jeg gjerne få lov å nevne at hvis du er interessert I levendefødende fisk,så ta kontakt med foreningen "Poecilia Scandinavia", og meld deg inn der.

PRIAPELLA OLMECA

Egentlig er det helt feil å vise denne fisken i svrat/hvitt, da farger, særlig i øyet, slett ikke kommer til sin rett.(bildet er modifisert etter Aqualog)


John Morten Jensen - 23.10.2005
Tilfeldig bekjentskap
© Per Lindqvist
Reklame for plussmedlemskap