Triops longicaudatus

Triops finnes i vill form i sørlige deler av Nord-Amerika, og nordlige deler av Sør-Amerika. Triops kan leve fra 10 til 70 dager. Triopsegg kan tørkes over lang tid, og de klekker når de blir langt i vann. Latinsk navn er Triops longicaudatus og populærnavn på engelsk er Tadpole shrimp ("rumpetrollreke"). Dyret har fått navnet sitt på grunn av den lange halen. En Triops kan ikke bli lenger enn 5 cm. Triops vokser veldig fort, de er rovdyr og de spiser sine egne
dersom de er mindre enn seg. Triops skifter skall ganske ofte.

Foto: Rupert Angerbauer
Voksen Triops med egg (Foto: Rupert Angerbauer)

Foto: Rupert Angerbauer
Triopsskall (Foto: Rupert Angerbauer)


Klekke Triopsegg

Først må man ha et akvarium, også må man fylle vann i det. Triops tåler ikke klor, så hvis det er klor i vannet der man bor må man enten lufte vannet over natta, kjøpe vann i en vanlig butikk eller bruke Aquasafe. Og vannet må være mellom 21-29°C. Hvis man kjøper eggene i en leketøysbutikk eller internettbutikk følger det vanligvis med en liten tepose med noe som gjør at vannet blir bra for Triops å leve i, den teposen skal ligge i vannet i ca. 8 dager. Teposen kan ligge i vannet selv om det er Triops der. Hvis det går hull på teposen må man fjerne den, og prøve å fjerne restene i vannet.

Også kan man ha eggene i vannet. Eggene er bare 0,5 mm. store, så man må være litt forsiktig.

Eggene klekkes i løpet av 18-40 timer, avhengig av temperatur og lys. Som helt nyklekte er Triopsen på størrelse med nyklekt artemia. Den er grå/gul og liten, men den vokser veldig fort, bare i løpet av noen timer. Den første tiden kan den doble størrelsen hver dag!Liten Triops som er 1 dag gammel (Foto: Knut Holien)

Fôr
Når Triopsene er nyklekt skal man ikke fôre dem, for da spiser de bare infusorier/mikroorganismer. Hvis man kjøper eggene i en leketøysbutikk eller nettbutikk bruker det å følge med en pakke Triops mat, den maten kan man knuse og gi "baby" Triopsene når de er blitt 2 dager gammel, man må knuse maten til de er så stor at de klarer å spise hel Triopsmat. Voksne Triops spiser det mest, som f.eks. gulrot, reker, fisk, frossen artemia og de spiser også vanlig flakfôr.

Oppdrett/tørking av egg

Alle Triops er like bortsett fra at hunnen har noen klaffer ved enden av exoskjelettet, hvor det nesten annenhver dag er egg etter at den er to uker gammel. Hunnen trenger ingen hann for å befrukte eggene.

Eggene trenger ikke å være tørket for å klekke, de kan klekke 1 dag etter at de er lagt, men husk at de store Triopsene spiser ungene sine.

For å få tak i eggene kan du bruke en pipette eller en sprøyte, men eggene er veldig små og ganske vanskelig å finne. Også kan man legge eggene i en liten boks for å tørke de. Triops legger ifra seg ca. 20 egg hver gang.

Eggene kan være tørket opp til 20 år. Og når man vil at de skal klekke legger man dem bare i vann igjen.

Foto: Rupert Angerbauer
Voksen Triops (Foto: Rupert Angerbauer)

(Takk til Akvarius.no, Faszination-triops.de, og Knut Holien for fakta og bilder)


Malin F. Pedersen - 12.01.2008