Modifisering av innerfilter

Fluval 4+ med original filterinnsatsProdusentene av filtere og pumper til akvarier finner på mange lure løsninger og fix-faxerier når de designer nye innerfiltere til akvariene våre. Så også produsenten av de populære Fluvalfiltrene. I mine øyne fungerer dette ikke alltid til mine akvarier slik jeg drifter dem. Men, det er fullt mulig å gjøre noen endringer og forbedringer selv med disse Fluvalfiltrene.

Jeg har hatt noen Fluval innerfiltere av typen 2+ og 4+ en stund nå og erfart at disse ikke fungerer optimalt med den originale filterinnsatsen. Filtervolumet i disse er rett og slett for lite og krever derfor oftere rens og vedlikehold enn det jeg setter pris på. Den store fordelen med disse innerfiltrene fra Fluval er at filterinnsatsen ikke er nødvendig som innmat for at pumpen skal virke. Dette gjør det svært enkelt å forbedre og øke filtervolumet med enkle midler. Ved Blåfilter tilpasset Fluval 4+hjelp av såkalt "blåfilter" som fåes kjøpt i zoobutikkene, eller billigere på nett, så kan en skjære til en "kloss" som enkelt skyves på plass der den originale filterinnsatsen var plassert. Jeg har benyttet et slikt blåfilter av den grove typen. Av en 50x50x10cm stor blåfiltermatte, kjøpt hos en anerkjent nettbutikk, så har jeg filtermateriale i mange år framover til mine Fluvalfiltere.

Den mest iøyenfallende forskjellen med blåfilter i Fluvalfilterpumpene er at innsuget fordeles over en mye større flate enn ved å bruke den originale filterinnsatsen. Med andre ord så vil en unngå at filterinnsuget tettes så fort til av planterester og lignende. I tillegg så er den åpenbare forskjellen at selve filtervolumet økes betraktelig. Det dobles og kanskje tredobles. Da blir det mye mer plass til alle de nyttige bakteriene som vil finne grobunn i filteret og som tar seg av den biologiske rensingen av akvarievannet.

Blåfilteret gir et mye større filtervolum sammenlignet med det originale filteretSå i stedet for å slites med lite filtervolum, stadig rens av filtersvampene så kan jeg nå lene meg godt tilbake å se at blåfilteret mitt fungerer utmerket etter hensikten. Altså mindre jobb noe som gjør at jeg selvsagt kan drifte enda flere akvarier uten helt å gå lei rens av småfiltere.


Bjarne Sætrang - 01.03.2006
Tilfeldig bekjentskap
© Robin Fjelldal
Reklame for plussmedlemskap