Installasjon av halvautomatisk vannskifte

Da jeg fikk tak i mitt 720 liters akvarium mente jeg i utgangspunket at med et så stort akvarium skulle det ikke mye arbeide til. (Dette var jeg blitt fortalt i alle fall.) Men mine Malawiciklider må ha minst ett vannskifte pr uke og best mulig vannkvalitet for best mulig trivsel. Jeg brukte slange som hevert ut gjennom verandadøren, og vann inn i akvariet via slange som var koblet til dusjslangen på badet. Dette gikk bra de første ukene når nyhetens verdi var på topp, men jeg forsto at skulle dette gå bra i lengden, også på grunn av husfreden med mindre søl etc., måtte noe gjøres...

Automatisk vannskifte måtte være tingen. Etter litt vurdering frem og tilbake med sikkerhet for lekkasjer i stua ved helautomatisk, valgte jeg en enklere løsning. Jeg har også forsøkt å gjøre dette rimeligst mulig.

Her er hvordan jeg løste det: 

Situasjon:

Akvariet står i en stue som er rett over et bad/vaskerom i sokkeletasjen. Jeg ønsket å tømme akvariet med 1/3 av vannet minimum 1 gang, helst 2 ganger pr uke. Vann inn i akvariet skulle komme samme vei for utseendes skyld og enkelthet i forhold til å hente vann. I tillegg ønsket jeg å bruke lunket vann. Ikke kaldt vann direkte fra springen.

Grunnen er minst mulig stress for fiskene. Kalkulasjonen ble slik:

Temperatur i karet er 270C
Tappevannstemperatur målt slutten av oktober i Trondheim er 90C.
Som du ser vil temperaturen ved skifte av 35% av vannet men kaldt tappevann bli senket med 6,30C til 20,70C.

Alt for lavt for Malawi Ciklider etter min mening. For min Koi som er ute, føles 10C senkning av vanntemperatur som 100C senkning for Koien! Føler akvariefisker det samme?
Valget ble enkelt - vann litt kaldere enn lunkent vil ikke være noe problem.

Innkjøp:
Turvannsrør, returvannsrør, koblinger og skjøtestykker

Stoppekran turvann, rørfester og rør. I tillegg ble det innkjøpt nytt armatur til servanten på badet med ekstra uttak, og ekstra stoppekran mot rør opp mot stue.

Rør og koblinger ble kjøpt inn hos Plantasjen.

Totalpris Plantasjen : kr 735.-
Rørfester : Kr 90.-
Eheim overløpsrør : kt 98.-
Eheim innsugsrør: kr 101.-
Nytt blandebatteri: kr 750.-
Total kostnad eks svette: kr. 1684.-. 

Jeg er ingen fagmann men gikk på oppgaven med friskt mot.
Rør ble kappet i riktig lengde. Hull boret gjennom stuegulv til bad sokkel.Hull ble tatt gjennom stuegulv samtidig at ny parkett ble lagt.

 

 

Hull i tak på badet/vaskerommet i sokkel.
Rør ble festet med rørklemmer på badevegg.
 


 


Stoppekran mellom servantbatteri og rørledningen til stue. Stoppekranen stenges når vann ikke skal til akvariet. 
Gammelt batteri ble byttet ut med nytt med ekstra uttak Rør - tur og retur blir festet  

Gjennomføring etter at skifer underdel på akvariet er ferdig


Gjennomføring gulv stue


Turvanns rør ble kjøp inn i akvariebutikk, (Dyr plast.) og presset inn i røret fra badet etter at det ble kappet riktig lengde og lagt over kanten på akvariet


 


Retur rør ble også kjøp inn i akvariebutikk og presset inn i retur røret fra badet. Denne ble montert med kortenden ned i røret og lange enden ned i akvariet. Denne delen må være lengre nede i karet enn hva jeg ønsket å tømme, lengre ned en 1/3 av høyden på karet, for å ikke miste hevert prinsippet når jeg åpner returkrana ved siden av akvariet.
 
Returkrana ble montert i underkant av akvariet slik at nok vann var igjen over krana for å få i gang hevert prinsippet automatisk når jeg åpnet denne.

Tur og retur montert. Nå er det bare å skru opp retur krana, skru igjen når ønsket nivå er nådd, deretter skru på vannet på badet, deretter skru på tur krana. Når akvariet er fylt steng krana og deretter sla av vannet på badet. Enkelt og uten søl.
For å få i gang systemet ble returkrana ved akvariet åpnet og jeg sugde vann fra badet og deretter førte returrøret ned i avløpet ved vaskemaskinen. Det rant utmerket. Da testet jeg tømmingen ved å skru igjen ved akvariet, vente en stund og deretter åpne igjen. Det fungerte utmerket. Når nivå var oppnådd, ble vannet slått på og akvariet fylt opp. Jeg skifter vann nå to ganger i uka, på onsdager og i løpet av helga - og fiskene stortrives!

Full test. Vannet strømmer inn etter at vi har tømt 1/3 med "automatikken" 


K70 hannen stortrives og blir blåere og blåere i ansiktet.


Øyvind Ludvigsen - 29.10.2006
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap