Huler av naturstein

Lage mallehule av naturlig stein.

Jeg skal fortelle litt om hvordan jeg laget min hule i stein. Prinsippet er det samme som å lage en i skifer. Jeg ville ikke lage hula mi i skifer siden skiferen er stygg og vises godt i akvariet. Det er derfor mye bedre å lage den i naturlig stein. På bilde under ser du noen steiner som jeg har funnet i naturen og skal bruke når jeg skal lage en hule.Jeg fikk en hule ut av de steinene som du kan se her. Hula som skal lages er til 20 cm fisk (Hemiancistrus sp.128) og målene ble som følger: åpningen er 7,5 cm i front og 10 cm bak og lengde innvendig 24 cm samt høyde på 4 cm.

Jeg fikk låne en vannkjølt steinskjærer for å kappe steinene. Det er mye bedre å sage i stein enn å benytte vinkelsliper.  På grunn av vannkjølingen så blir det ikke noe flyvestøv. Her er et bilde av hvordan den ser ut.Her er et bilde av den første steinen som jeg kappet. Denne skal bli vegg når den er ferdig kappet.Sidevegger og bakvegg kappes med de mål som er oppgitt.  Disse limes på bunnsteinen med sort akvariesilikon.  Slik ser det ut nå hula har vegger og bakvegg, så nå mangler jeg bare taket.


Den steinen som skulle bli tak, måtte jeg rette på den ene siden. Steinen var ganske ujevn. Dette ble gjort med en vinkelsliper.

Jeg festet steinen i skrustikka for å holde den fast deretter er det bare å kjøre på. Bildet viser hvordan jeg gjorde det og steinen er langt fra ferdig.

Det er meget viktig at steinen blir holdt fast på en skikkelig måte slik at man unngår uhell under dette arbeidet.
Slik ser den ferdige hulen ut. Den kan virke noe klumpete, men dette er en rimelig stor hule og mye av hulen vil bli skjult i grusen.

Jeg brukte følgende utstyr:


Vannskjærer
Vinkelsliper
Vernebriller
Hørselvern.
3M Maske.
Skrustikke
Silikon

Det er meget viktig å benytte verneutstyr når man kapper i stein med elektrisk utstyr.

Dette bildet er fra siden på hula med en ekstra stein oppå
Bildet er tatt fra frontglasset.

Det andre bildet er mot åpningen av hula som peker mot
kortsiden.Andreas Bjørvik - 05.02.2008
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap