En "ekte stein-modul" med skjult hule

En flat naturstein kan brukes til mye. Her vil jeg vise hvordan jeg laget en bakgrunnsmodul av ekte stein, og som samtidig fungerer som en hule. Hula fylles delvis med sand og fiskene kan "leke" og grave så mye de vil uten å komme ned til isopor eller annet i bunnen av karet.

Utstyr:

- Kappsag for stein eller vinkelsliper med diamantblad (husk verneutstyr).
- En stor, flat naturstein.
- Skifer til tak, bakvegg og bunn.
- Akvariesilikon (eller annen godkjent lim) og en bit sitteunderlag.

Sag til bunnen av steinen så den står støtt, og sag også et spor på baksiden av steinen for å sette inn "takskiferen" .
Skiferbiten som blir taket i hula kappes som en firkant; Litt smalere enn sporet i steinen, og bredden bør smalne litt innover mot bakglasset så den blir lettere skjult bak steinen.


Skifer limt inn i sporet

Sag til skiferbiten som blir bakvegg. Denne skal være like høy som det er fra bunnen av steinen opp til sporet, og like bred som det takskiferen er der disse to skiferbitene skal limes sammen.

Så kappes skiferbiten som skal ligge under det hele som bunn.

For at silikonen skal få bedre feste så må alle deler vaskes med vann. De flatene som skal limes bør skrubbes godt med en neglekost e.l. . Etter tørking limes det hele sammen og settes en dag eller to til herding. Hula skal stå inntil bakglasset i akvariet. For å unngå riper i glasset så limte jeg fast en bit med sitteunderlag på skiferbiten som ble bakvegg i hula.


Hula satt sammen

Har du flere steiner så går det sikkert an å bygge i høyden. Enten som her ved å lime en stein til i bakkant oppå hula (Se neste bilde. Tok det med for å vise prinsippet bare).

Et annet alternativ kan være å lage en mindre hule og sette oppå (jeg prøvde ikke det så det har jeg ikke bilde av).


Bygge i høyden


Alternativ

Byggverket settes på bunnen i akvariet, med isopor eller sitteunderlag i mellom. Fyll på sand, også noen cm inni hula. Jeg la sand oppå "taket" også i tilfelle en av ciklidene synes dette duger som en klippe.

På neste bilde ser du steinen er satt bakerst i karet. Bildet er tatt fra sideruta. Om du ikke vil ha innsyn i hula så er det bare å sette en plante eller rot foran, eller bygge opp med mer stein.


Satt i karet


Sett forfra

Slik ble karet mitt ferdig innredet. Det er den lyse steinen til høyre som er "ekte steinmodul " med hule. Jeg synes den ga et naturlig preg i karet. I tillegg var den omtrent gratis å lage, og ciklidene elsker den.


Ferdig innredet kar

Kristin Torgersen - 14.02.2008
Tilfeldig bekjentskap
© Trude T.
Reklame for plussmedlemskap