15-liter moseakvarium

Jeg hadde noen små glassrester som jeg limte i sammen til et lite kube-akvarium på ca. 15 liter. Innredningen skulle være uten noen form for sand, eller grus i bunn. Istedet brukte jeg et stykke kork-bark, som jeg kombinerte med mangroverøtter . Mangroverøttene ble høvlet, saget og skrudd i sammen til en form som akkurat passet oppi akvariet.
Da selve rota var tilpasset prøvde jeg ut fire forskjellige plasseringer i karret. Den andre plasseringen så ut til å fungere best. For å få noe av det brune ut av røttene lot jeg dem koke en liten stund i en stor krabbe-gryte.

1.  2.
3.  4.


For å få barken til å ligge flatt brøt jeg den opp i mindre biter. Deretter slipte jeg baksiden av bark-bitene flate og skrudde dem fast i en 3 mm plexiglassplate. Skruehodene ble forsenket i plexien. Barken ble skåret for å passe konturen av bunnen og den store rota.For å få en helhetlig integrering av bunn/bakgrunn festet jeg små biter med bark på trerota. I tilleg satt jeg noen små stumper med røtter nedi korken, for å gi inntrykk av kvister som stikker opp. På baksiden av rota skrudde jeg fast en plexiglass-skive og festet et flak med kork øverst på denne.
De to modulene var nå klare til å plante javamose.

Javamosen ble kilt fast i sprekker og hull i både røttene og barken. Etter at javamosen var på plass kunne jeg lime modulene permanent fast i bunn og bakglass.

Da siliconen var noenlunde tørr fylte jeg karret med vann fra et ferdig innkjørt akvarium. Pumpe og varmekolbe ble skrudd på til slutt. Til min store irritasjon viste det seg at den bittelille pumpa fra Azoo ikke virket. Dette var en stor skuffelse siden innredningen var bygd tett rundt denne. Inntil videre har jeg en altfor stor pumpe som ligger mitt i karret.


På bildet vises karet rett etter påfylling.

Endelig fikk jeg ordnet en akseptabel løsning på filtrering og sirkulasjon. Jeg skar opp noe blåfiltermatte i terninger på 3-4 cm og dyttet det ned i hjørnet bak rota. Deretter satt jeg nedi et stigrør og koblet til brusestein og luftpumpe.

Når det gjelder fisk har jeg anskaffet meg et par med pygme-sverddragere som burde trives i et såpass lite karr. Jeg vil nok vente noen uker før jeg slipper dem oppi, siden røttene og barken i karret fortsatt avgir mye farge og grums

Ett år etter


Håvard Støre Andresen - 15.10.2005
Tilfeldig bekjentskap
© Sølvi gullaksen
Reklame for plussmedlemskap