Oppstart av akvarium

Først, gratulerer med nytt akvarium!

Dette er en liten innføring i oppstart av akvarium, og i hvordan du skal unngå nybegynnerfeil og en trist start på din nye flotte hobby.

Det første du trenger er:
- Akvarium selvsagt - det anbefales minimum 80 liter til nybegynnere siden det er lettere å holde vannverdiene stabile i et kar med litt størrelse på.
- Pumpe med filter - dette vil filtrere bort partikler i vannet og reduserer giftstoffene som etter hvert dannes. Sørg for at filterkapasiteten er stor nok for det akvariet du har kjøpt! Mange pakkeløsninger kommer med for små filtre.
- Varmekolbe - for å holde en stabil temperatur.
- Temperaturmåler - enten en strips du klistre på glasset, eller en som festes med en sugekopp inne i akvariet.
- Hov - for å fange fisk
- Fòr
- Vannverditestere - det viktigste i begynnelsen er å teste pH og nitritt.
 

Sverdplante (Foto: Håvard Støre Andresen)
Sverdplante (Foto: Håvard Støre Andresen)

Det første du gjør er å kjøpe grus eller sand, nok til et 4-5 cm lag. Husk å skylle denne godt før du fyller den i karet, men bruk aldri såpe eller andre rensemidler når du vasker grusen!
Så trenger du planter. Disse kan settes i så fort du vil, etter at vannet i akvariet er temperert. Fjern potter, vatt eller svamp som ligger rundt røttene.

Så kommer det vanskeligste for en nybegynner- å måtte vente før du begynner å kjøpe fisk.
Før alle fiskene kan flytte inn må vannet nemlig modnes. Fisker skiller ut avfallsstoffer som igjen blir til giftstoffer dersom ikke filteret har en opparbeidet kultur med bakterier som kan ta seg av disse farlige stoffene. Helt i starten er det ingen bakterier i filteret.

Ja, det er veldig fristende å fylle karet med masse fisk, men du vil vel at de skal leve og ha det fint?

Bruk ventetiden til å kose deg med innredning! Røtter, steiner, huler, bakgrunner, akvariedekorasjoner og det du liker.
Se på karet, ominnred hvis du vil, kjøp eventuelt flere planter.
Benytt også tiden til å lese om de fiskene du ønsker deg. Les bøker, søk på nett, spør her på AkvaForum.
- Passer fiskene du vil ha til størrelsen på akvariet?
- Vil de kunne svømme sammen, eller vil de bare slåss?
- Skal de ha samme type vann og temperatur?

Etter at karet er satt opp, temperert, beplantet og ferdig innredet og du har funnet ut hva slags fisk du ønsker å ha i akvariet kan du starte med å sette inn et par enkle, hardføre fisk - ikke mer enn 2-3 stk!

Ancistrus sp.
Ancistrus sp.

Husk at NO2 må måles før fisk settes inn.  Det skal ikke være målbar NO2 i akvariet  da dette betyr at all nitritt er omdannet til NO3.  Det tar ca. 35 dager før denne syklusen fungerer i et akvarie. (søk på nitrogensyklusen i forumet for mere informasjon om denne).

Mange velger ancistrus eller otocinclus som algespisere, og det er lurt å kjøpe noen lettholdte, billige fisker til å starte opp akvariet, som f.eks. guppy, sverddragere eller platy.
Vær forsiktig med matingen, alt de bæsjer ut og mat de ikke spiser vil kunne produsere nitritt, og det vil vi ikke ha!
Her er det de viktige bakteriene du har ventet på kommer inn, de er med å bekjempe giftstoffene som dannes i vannet etter hvert.

La disse fiskene svømme rundt alene og kose seg, sjekk vannet etter 2-3 uker, enten hjemme med innkjøpt utstyr for vanntesting eller ta med en vannprøve til din lokale akvariebutikk slik at de kan teste for deg. Er de fine kan du endelig begynne å kjøpe mer fisk! Ikke bli for ivrig, det er tålmodighet som gjelder her. Kjøp få fisker av gangen.

Bytt 30% vann hver uke og rens filteret først når du ser at det er merkbart redusert. Filtersvampen krystes og vaskes da forsiktig i litt akvarievann. Den skal ikke bli helt ren - bakteriene her er snille og de vil vi ha, bare møkka skal vekk!

Sjekk vannet jevnlig i begynnelsen, og du vil merke at det holder seg stabilt og at fiskene trives i sitt nye hjem!

 

Lykke til!


MC Darup - 08.01.2006