Selvbygget svart møbelskap til akvarium.

Selvbygget svart møbelskap til akvarium

Til et nyinnkjøpt 128 liters kar med sort ramme trengte jeg et møbel å sette det på. Jeg er nok ikke mye "gjør-det-selv" type menneske.

Vanligvis kjøper jeg ting ferdig. Helt på impuls fant jeg en kveld frem rutepapir, penn og en tommestokk. Tenkte jeg skulle tegne et skap selv, som også kunne romme to 19 litere.

Inspirasjon til møbelets utseende stjal jeg hemningsløst fra mine to Akvastabil møbelskap. Jeg målte bredden på underskapet slik at jeg ville være sikker på at et utvendig filter fikk plass. Resten av målene ble tatt ut ifra akvariet som skulle stå på møbelet; lengde og bredde.

Skapet uten ben er 70 cm. Dette er noe høyere enn et Akvastabil-skap. Jeg la på noen cm for bedre innsynshøyde og for å få større høyde på hyllene i ene halvdelen av skapet der jeg tenkte 19 literne skulle stå.

Filter-skaprommet har 35 cm bred åpning. Hvert rom i hyllene til 19 literne er 37 cm bredt og 32.5 cm høyt.

Skapet ble bygget av 19 mm MDF-plater. Malingen er beregnet for å bli utsatt for vær, vind, regn og storm ute; "Nordsjø Ready", farge sort.

MDF-plater tåler både varme og fukt veldig godt uten å slå seg eller ta skade.

Hvor blank malingen skal være er en smakssak. Selv så jeg for meg en matt, sort overflate, men glemte å spesifisere dette da jeg sendte "hjelperen min" ut for å handle malingen. Dermed kom han hjem med blankhetsgrad 90, som er ganske speilblankt. Før malingen skulle på,måtte skapet grunnes.

Da karet ble planlagt på tegnebordet, ble sideplatene på møbelet plassert noen millimeter inn under topp-platen, ikke kant-i-kant. Som en halv T, kan man si.

Dette er penest etter min mening, og gir det en ikke fullt så "hjemmelaget look". I møbelets venstre halvdel er det et skaprom, som er avsatt til å gi plass til det utvendige filteret. En skapdør for å skjule dette filteret var en selvfølge, og den ble også skåret til i MDF-plater.



Her er skapet skrudd sammen, ser nesten ut som en kasse foreløpig. Nå skal grunningen begynne, så maling.



Skapet har fått grunning




Nærbilde av detaljer; hengsler til lyslukene og topp-platens plassering

Her er øverste lysskjermingsluke på plass, nederste mangler enda


I høyre halvdel er det satt inn en hylle midt i åpningen, som ga to hyllerom. Disse to hyllene ga akkurat plass nok til at to 19 litere kunne settes inn, med litt luftrom rundt og bak. I "taket" over hver 19 liter ble det montert et 8 watts lysrør. Klipsene som holder disse, er skrudd rett opp i hylletaket, sentrert over 19 literen. Belysningen ble kjøpt i en tysk nettbutikk.




Slik er klipsene som holder lysrørene skrudd opp (lysluken er vippet opp)



De smale 8 watts lysrørene og pakningen de kom i


Solide skruer ble brukt til å sette skapet sammen. Skapbeina og håndtaket til skapdøren på høyre side ble innkjøpt på IKEA og er i rustfritt stål. Skapet grunnes skikkelig før første strøk med maling. Første malingsstrøk får stå og tørke og herde et par dager før strøk nr to påføres.

Da skapet ble malt, snudde jeg det på hodet opp-ned for å male bunnplaten, men malte ikke taket over hver hylle svart. I stedet ble det valgt hvit maling der, som en slags reflektor for lysrørene (se bilde nedenfor).




Skapet er satt på hodet når undersiden males, legg merke til at "taket" i hyllene hvitmales som "reflektor". 



Pakker med møbelben og håndtak til skapdøren (øverst til høyre)


Da malingen var helt tørr, var det tid for å skjære ut åpninger i bakplaten for å føre gjennom slanger og ledninger. Tre hull måtte til; et til hver 19 liter og et i filterskapet. Skapdøren fikk sitt håndtak skrudd på, og 5 ben under skapet montert; et i hvert hjørne og et sentrert under midten. For ekstra støtte bør dette senter-benet stå direkte under skilleveggen mellom filterskapet og hyllene.

Til kanten oppe over hver 19 liter ble det skåret til en smal lysskjermings-plate, for å hindre sjenerende lysskinn i øynene fra lysrørene.

Til disse to listene er det brukt tynn kryssfiner. Se bilde ovenfor til venstre (de ligger på gulvet). Jeg valgte å skru dem fast, selv om skruene går tvers igjennom den tynne finèren. Man kan evt knipe av den spisse skruen som stikker ut på baksiden, eller bruke sterkt lim til å lime hengslene fast med i stedet.


Her ser man hvordan det ser ut med de 5 møbelbena påmontert. På gulvet ligger de to lysskjermingslistene til 19 liters hyllene ferdigmalte og klare til montering.



Hengslene på lysskjermingslukene vises her umalt. Man kan også montere en tynn gummilist bak, så ikke lysstripen synes.


Når skapet er ferdig montert og ben satt på, er det viktig å ta en test-fylling med vann i karene slik at møbelet får tyngde og man har en sjanse til å vatre skapet skikkelig før akvariene er fyllt med fisk og innredning. Det er litt lettere å tømme det igjen om man tar en test-fylling først og sjekker at alt er i vater da, før fisk, grus og planter kommer i. Skulle det behøves justering av bena, skal jo karene uansett tømmes igjen før innredning.




Hull til slanger og ledninger er skåret ut bak.



Test med vann og lys.




I dagslys



Kveldsstemning

Tilrettelagt for Akvaforum.no: Geir Kristiansen


Mona Opland - 17.10.2006
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap