Isoporinnredning til 160-liter

Isopor-innredning til 160-liter

Det hele startet med en isoporplate med 5 cm tykkelse. I stedet for å skjære ut for mye i denne platen ble det heller til at jeg limte formasjoner utenpå denne. Noe fordypninger ble det selvsagt også, men ikke de helt store. Bakgrunnen skulle limes rett til bakglasset, samtidig som det ble en "kum" i hjørnet som pumpe og varme kunne gjemmes bak. "Filterkummen" er noe høyere enn resten av bakgrunnen fordi jeg her skal tilpasse et glasslokk som kan ligge fra kanten på akvariet og over til bakgrunnen, slik at jeg unngår at fisk hopper over.



Bakgrunnens 1. modul er ferdig utskjært



Varmebehandlet med varmluftpistol



"Filterboks" ferdig
 


Tester om det passer

Bakgrunnen blir deretter varmebehandlet med varmluftpistol og slammet med Casco Husfix. Jeg blandet ut husfixen med ca 50 % mer vann enn det som står på pakken. Den ble litt tynnere og kunne enkelt påføres med en slammekost. Den stod og herdet i 3 døgn.

Det en bør merke seg med Husfix (sement/betong generelt)er at denne vil øke PH og hardhet betraktelig de første par ukene. Gjorde selv en test på dette: la 1 cm med husfix i bunnen av en 10 liters bøtte, og hadde i vann med ph 7,5. Etter 10 dager viste ph "langt utenfor skalaen", altså godt over 9,5. Tok deretter 100 % vannbytter 5 ganger om dagen, og etter 5 dager var ph 7,9) Med dette i minne valgte jeg å forsegle med epoxymaling.

Dagen etter går turen til OBS i Sarpsborg for å få tak i maling til vidunderet.. 3 stk 0,5 liter Lady 10 acrylmaling i fargene Gul oker, Rå umbra (1484) og Brent sienna (2273).






Ferdig slammet med Casco Husfix
 



1. strøk: Gul oker påført med kost



2. strøk Brent sienna påført med natursvamp



3. strøk: Rå umbra påført med natursvamp

Jeg begynner å se en ende på prosjektet nå. Nå gjenstår det bare å forsegle hele innredningen med 2 komponent epoxymaling

Valget falt først på Sigural Epoxymaling. Lett å få tak i og en grei pris, men en fryktelig dårlig løsning. Sigural vil nemlig fri ut epoxyharpiks i vannet i flere måneder etter påføring, noe som er særdeles giftig, og den vil dessuten (iflg produsenten Scanox) flasse av rimelig kjapt. Denne blir raskt byttet ut med Rescon Mapecoat DV. Jeg er så heldig at jeg bor 300 meter fra Rescon Mapei sitt lager, og fikk denne til en meget god pris. (den er ellers svindyr). Mapecoat er godkjent til drikkevannstanker, og den vil da neppe være farlig

å bruke til dette. Den er uheldigvis ikke å få i mindre forpakninger en 4 kg spann. (3 kg epoxy + 1 kg herder) Men da har jeg i alle fall epoxymaling nok til neste innredning i alle fall..

Filterboksens bakside ble først forseglet, og deretter ble bakgrunnen lagt på "rygg" og forseglet i front. Baksiden fant jeg ikke nødvendig å forsegle ettersom den skal limes inntil glasset allikevel, og ikke vil komme i kontakt med vann. Jeg gir 3 strøk med 12 timers mellomrom. Deretter satte jeg hele vidunderet opp i karet, tilpasser lokket til "filterkummen" og maler over med rå umbra og forsegler det jeg har skjært vekk med Mapecoat.



Tilpasning av pumpe og "kumlokk"



Ferdig tilpasset

Etter Mapecoat er gjennomherdet, etter 7 døgn, er det klart for etterbehandling. INGEN epoxymalinger er ufarlige med mindre de etterbehandles. Jeg fulgte følgende prosedyre: Den har da stått først med god luftsirkulasjon i 7 døgn (herdetiden) med en vifte foran.

Bakgrunnen vaskes med så varmt vann som mulig, og en neglbørste. INGEN SÅPE! Etter dette fylles tanken med varmt vann (ca 80°C), som får stå til vannet er lunket, altså et par timer. Jeg tappet deretter vannet ut. Dette gjorde jeg 10 ganger. Deretter vasket jeg tanken grundig med varmt vann og skrubbes med børste en gang til. Lot den deretter stå ute i 2 døgn med hageslangen stående oppi slik at det hele tiden ble nytt vann oppi tanken. Mulig jeg var litt overforsiktig, men heller det, enn at fisken stryker med. Deretter satte jeg opp karet, Hadde i brukt vann og monterte inn en godt innkjørt pumpe og varmekolbe. Lot det stå et døgn før jeg satte inn noen få Sverddragere som forsøksfisk, og alt der ut til å fungere nesten knirkefritt. Litt problemer med nitritt på grunn av gammel sand som har stått tørr noen uker. Men jeg holder det greit i sjakk med et midlertidig ekstra filter satt inn på venstre side. Denne skal bort så fort nitrittet er borte.



Ferdig resultat

Jeg må nok konkludere at det verken var en enkel eller billig løsning, men med friskt mot er jeg allerede i gang med en til. Denne gang til vårt nye 500liter. Den blir bygd etter nøyaktig samme prinsipp, men vil stå ca 10 cm fra bakglass med filterrist på den ene siden og pumpeinntak på den andre. Hele "hulrommet blir da fylt med bioballer og blåfilter, og vil fungere som et ekstra filterkammer til den utvendige pumpa og som filter til en powerhead.

Tilrettelagt for akvaforum.no: Geir Kristiansen

Ole Petter Bjørling - 06.07.2006
Tilfeldig bekjentskap
© Yu-Chia Chang
Reklame for plussmedlemskap