Et besøk hos en akvarist med stor A på Haugalandet.

"Du nevnte for en tid tilbake at du var interessert i noen transvestitus, jeg er i ferd med å redusere bestanden, så hvis du vil ha så......." var meldingen jeg fikk fra Kåre Johan via nett en dag. Selvsagt var jeg interessert og sendte snart beskjed tilbake. Jeg hadde jo helt glemt ut at jeg tidligere i år hadde forespurt Kåre Johan om nettopp denne lille cikliden. Mitt par hadde dratt til de "evige floder" i løpet av vårparten og jeg kunne derfor tenke meg å forsøke igjen. Siden jeg også hadde fått mer sving på torvfiltreringen så var tiden mer enn moden nok til et nytt forsøk. At Kåre Johan hadde drettet denne flotte cikliden gjorde også til at et besøk hos han ville være svært så interessant.

Langs den ene veggen en stor reol med 12 kar hvor flere er delt som yngelkar.
Reol med 12 kar langs den ene veggen (Foto: Bjarne Sætrang)
Kåre Johan Sørvåg er et navn jeg stadig har hørt om i akvaristisk sammenheng her på Haugalandet. Ofte er navnet nevnt hos Ståle på Oasen Zoo som har fått inn fin fisk fra han. Med kamera og blitz medbrakt bar det av gårde på akvaristbesøk ut til Karmøy.

Blir møtt i døra av en smilende Kåre Johan. Det er jo alltid med litt spenning en møter folk ansikt til ansikt som en kun har kommunisert med over nett. Vel, ingen fare. Akvarister må være blant de hyggeligste mennesker som bebor denne kloden. Ingen unntak her heller og jeg blir geleidet inn i Kåre Johans akvaristiske skattekammer. Skal si det var fylt med skatter.

Som hos andre akvarister jeg har besøkt er også dette akvarierommet plassert i vaskerommet i huset. Bare det indikerer at her er det snakk om en viss mengde vann. I midten av rommet er det satt opp flere større kar med et utall forskjellige arter. Langs den ene veggen en stor reol med 12 kar hvor flere er delt som yngelkar.

Foto: Bjarne Sætrang
Alle karene er godt beplantet (Foto: Bjarne Sætrang)
I første kar som møter meg midt i rommet, et godt beplantet kar på et par hundre liter, har Kåre Johan bl.a. gående et flott par av Pterophyllum leopoldi, Nannostomus eques, Pelvicachromis taenitus "Kienke", Pelvicachromis humilis, Otocinclus affinis, Paracheirodon axelrodi, Corydoras sterbai og Nannacara anomala for å nevne noen. Det som slår meg med det første er hvor store og kraftige disse fiskene er. Tydelig i virkelig godt hold.

Karet ved siden av er "gamlehjemmet" i akvarierommet. Her, kan Kåre Johan fortelle, samles gjerne eldre eksemplarer som det ikke har plass til andre steder eller som han ikke ønsker å gjøre seg av med (jeg skjønner ham godt på akkurat det). Igjen et kar som kan fremvise utrolig flotte eksemplarer av bl.a. Pterophyllum scalare, Phenacogrammus interruptus,
Foto: Bjarne Sætrang
Phenacogrammus interruptus (Foto: Bjarne Sætrang)
Trichogaster trichopterus, Cleithracara maronii, Laetacara dorsigera, Pelvicachromis pulcher og for ikke å snakke om hans viltfangede, utrolig flotte par av Crenicichla-ciklider fra Rio Nanaya i Peru.

Neste kar er et todelt kar med forskjellige levendefødende tannkarper. Her er det snakk om bl.a. Bracheraphis roseni og Xiphophorus-arter. Nabokaret er og besatt av flere spennende arter levendefødende. Arter jeg faktisk aldri har hørt om før og tydelig et bevis på Kåre Johans interesse for levendefødende. Det innerste karet av de som er plassert midt i rommet, innholder bl.a. Kåre Johans egenoppdrettede ungfisk av discus samt noen spennende maller som såvidt lot seg beskue på bånn. Det må presiseres at alle akvariene her er godt og tett beplantet og røtter og steiner som skaper de beste skjulesteder for innbyggerne. Mao. svært så tilfredsstillende forhold for fiskene.

Foto: Bjarne Sætrang
Kar med bl.a. Bracheraphis roseni (Foto: Bjarne Sætrang)
Reolen langs ene veggen inneholder et uttall arter. Her finner jeg bl.a. et discus-par med ukesgammel yngel som beiter på foreldrene. Utrolig fascinerende å se selv for en som aldri (tror jeg?) har tenkt å starte med discus. I et annet kar i reolen finnes flere arter med apistogrammaer jeg faktisk aldri har hørt om før. I ett av karene er det også resultat på dretting av Nanochromis parilus. Flere kar inneholder også levendefødende. Bl.a. et kar med flotte eksemplarer med Xiphophorus hellerii og for ikke å snakke om de bitte små Xiphophorus pygmaeus Kåre Johan dretter i et kar. I karet helt innerst i reolen langs veggen, finnes ciklidene jeg skulle få med meg. Her går nemlig en fin flokk med Nanochromis transvestitus Kåre Johan har drettet opp. Virkelig et syn å se. Halvvoksne fine eksemplarer av begge kjønn piler fram og tilbake i karet. Tydelig i svært godt hold disse små ciklidene fra Kongo som ser ut til å ha vokst opp under de beste forholdene.

Jeg legger merke til at det i mange akvarier ligger eikeblader. Kåre Johan benytter dette som et av hjelpemidlene til å få ned pH'n i karene samt at eikeløvene danner fine gjemmesteder og lekplasser for dvergciklidene. Han nevner og at det kan se ut som det er stoffer i eikeløvet som kan trigge lek i tillegg til den pH-regulerende effekten løvet har. Kåre Johan benytter også torvfiltrerring aktivt i akvarier som det behøves med tanke på oppdrett. Jeg får nesten hakaslepp da pH-verdien i N. transvestitus-karet blir målt mens jeg er der. PH 4,4!! Reine syrebadet, men tydeligvis nødvendig for et godt oppdrett av denne cikliden. I kar med levendefødende sørger gips og Magnesiumkarbonat (dolomitt) for at pH-verdien og hardheten i vannet økes for disse artene.

Foto: Bjarne Sætrang
Cleithracara maronii (Foto: Bjarne Sætrang)
Jeg beit meg tidlig merke i at fiskene til Kåre Johan var i godt hold, kraftige og fine eksemplarer. Joda, grunnen til det må helt sikkert tillegges at her i huset får fiskene kun det beste fóret. Kåre Johan tilbereder det meste av fiskefóret selv. Her snakker vi om rekemix, bananfluer, eddikål, mikromark, oksehjerte foruten mer vanlige frossne lekkerbiskener m.m. I en hylle står flere glass klare med bananfluer, bokser med mikromark og flasker med eddikål.

Som alltid, etter besøk hos erfarne og dyktige akvarister, så tar en med seg mange gode tips og råd på veien. Dette sammen med en pose Nanochromis transvestitus og noen stengler med planter som jeg ikke har vært borte i før. Er det noen her i distriktet som bør nevnes i akvaristisk sammenheng så kommer en ikke utenom Kåre Johan på Karmøy. Et hyggelig besøk hos en trivelig akvarist.


Bjarne Sætrang - 15.10.2005