Mallekar med innebygde huler i bakgrunn og terrasse




Jeg har i lengre tid gått og syslet med denne tanken.  Det har imidlertid tatt tid, både med overtaling til å sette opp flere kar, samt finne plass.  Så nå har jeg et hjemmekontor hvor jeg må rygge stolen inn og ut for og komme til og fra skrivebordet.  Noen har litersyken, jeg lider av kronisk mallesyke, dette medfører jo også til symptomer mot litersyken.  Jeg føler meg litt sånn som reklamen, "en bit og du er hekta" Jeg simpelthen bare må utvide L malle familien hele tiden.  Så en halv porsareol fra tidligere ble hentet fram, og et gammelt akvariebord ble kappet og satt i sammen til en ny reol.

 

Siden plassen er begrenset ble det 128 liter med mål 80x40x40. Jeg skal ha ganske små hypancistruser i to av disse karene, L-46 og L-174, skal også flytte mine Panaque Maccus L-104 til denne reolen.  I to av karene falt altså valget på AquaRock bakgrunn bygget med terrasse. Skiferhulene som har mål innvendig 14 x 2,2 x 3,3 (L ,H ;B) skulle felles inn i bakgrunnen.  

 

Siden maller har en lei tendens til å bli inni hulene sine når de evt. skal fanges, og for framtidig oppdrett, ville jeg ikke lime hulene fast. Det gjør det hele litt mer komplisert, jeg bygger disse inn med blåsvamp. Siden jeg bygger med terrasse, måtte jeg finne et system som gjorde det slik at ikke grusen raser sammen når hulene skal trekkes fram. Jeg la en blåsvamp matte over hulene som ligger i 1.etg, som da vil forhindre at grusen fra terrassen raser sammen når hulen skal trekkes fram.  

 

Det er viktig og få sirkulasjon gjennom hele systemet av blåsvamp slik at vannet ikke stopper opp. Det kan ende med bakterie kræsj.  Selv om jeg har en forkjærlighet til fin sand når det gjelder maller, falt valget på Engelsk elvegrus. Dette for bedre filtrering gjennom et tynt lag grus på blåsvamp, som skal brukes i forbindelse med terrassen.  Har brukt blåsvamp type grov og 3 cm tykk.

 

 

Litt tilpassning før man starter liming og skjære ut hullet til hulene.



Bakgrunnen var mål 110x40, så her måtte det kappes, siden jeg skulle bygge terrasse ble den kuttet både i høyde og bredde. Til dette skulle jeg bruke en vinkelsliper, den klarte selvfølgelig og bryte sammen, når jeg nesten var ferdig med den første bakgrunnen. Så da var det jo bare å ta kvelden.  

 

Neste morgen ble ny vinkelsliper kjøpt, fra bygge foretningen tok jeg også med to nye blader til jernsaga, som skulle brukes til å sage ut hullet til skiferhulene. Jeg skulle i alle fall ha ordentlig redskap til dette tenkte jeg. Selve delingen med vinkelsliperen gikk som en drøm jeg kappet bakrunnen på ca 11 cm som da skulle brukes til terrasse. Dette anbefales og gjøre utendørs, det blir et utrolig støvfokk av dette.

 

    

En Dremel gjør det hele litt enklere


Neste steg var å sage ut hull til skiferhulene. Så fram med jernsaga. Etter første drag med saga slo det meg at dette kom til og ta tid, og at dette var slett ikke rett redskap, nye sagblader eller ikke, men i mangel av noe annet kjørte jeg på med jernsaga. Jeg hadde vel saget ca 4 cm før sagbladet var totalt fri for tenner. Denne bakgrunnen er steinhard.  Samtidig er den ganske sprø og tynn enkelte plasser. Så det endte med at jeg klarte og knekke en del av bakgrunnen. Bare for å ha det sakt man kommer ikke fra Nord - Norge uten grunn, så noen saftige gloser var på sin plass.  En vinkelsliper blir for kraftig, og unøyaktig til dette.  Tanken på at jeg hadde en Dremel liggende en plass, slo meg ikke før nå, den kan man jo frese ting og tang med, har jeg hørt.  Kan vel sikkert frese et spor her tenkte jeg, etter fem forskjellige bor/frese lignende ting tok kvelden like fort som de blei satt på, gikk turen tilbake til byggeforetnigen.  Der fant jeg en mini kutteskive beregnet for nettopp Dremel.  Full fart hjem.  Dette var andre saker.  Skjæringen gikk som en kniv gjennom smør.



Avstand til bakvegg måles, samt høyden på hulene.  Jeg legger en 3 cm blåsvampmatte over hulene som etasjeskille, den vil og sørge for at grusen ikke raser sammen over hulene, om disse må trekkes ut.





































Silikonering av bakvegg.




Etasjeskille er nå klart, Engelsk elvegrus brukes som substrat, for bedre sirkulasjon gjennom grusen og blåsvampen.

Bak veggen skal jeg ha en sirkulasjonspumpe samt et tetratec 1200 utvendig filter, og varmekolbe. Jeg skal også ha en strømpe med torv hengende bak her.  Jeg har satt en slangestuss på sirkulasjons pumpen som går under etasjeskilleren, den vil dra vannet slik at jeg ikke får stillestående vann rundt blåsvampen.  Den vil også dra vannet gjennom sanden som ligger på blåsvampen som etasjeskille. 2200 l/t blir standarden her, trenger jeg mer sirkulasjon i forbindelse med lek, har jeg plass til dette også.



























Bak veggen.



Man får plass til mye bak en slik vegg som dette. Varmekolbe, torv, den utvendige pumpen skal også bak her. Et annet valg er å lage til all biologisk filtrering bak veggen.  Det er viktig og montere pumpene slik at du får sirkulasjon i hele systemet. Om man ikke er avhengig av å kunne fjerne hulene, er det mye enklere og silikonere fast hulene til veggen.  Man kan også bruke isopor som etasjeskiller. Man har også begrenset mulighet til å justere hulene i forhold til strømmen i karet, siden man er avhengig av at det er tett rundt hulene slik at ikke yngel kan snike seg inn her.



Det gikk ikke lang tid før alle hulene var okkupert, et par planter måtte jeg jo ha. Valget falt på cryptocoryne tropica, denne blir rødbrun når den får satt seg.  Den skal heller ikke ha mye lys, noe som er viktig med tanke på at det ikke blir mye lys i mallekarene.

Nå er det også mulighet for å titte inn til mallene da det er klar sikt inn i hulene.  Ofte er det slik i mallekar at man ikke klarer å se mallene og det er vanskelig å holde oversikt.  I dette karret kan man se til at alle mallene har det bra.

Tilrettelagt for
akvaforum.no : Geir Kristiansen


Bengt Fossli - 29.04.2007