Echinodorus X 'Rubin'

© www.tropica.com
 


Echinodorus X 'Rubin' er en relativ ny plante i akvaristikken, selvom den ikke er ny i vanlig forstand, der en plante introduseres på markedet etter en vellykket planteinnsamling i naturen. Echinodorus X 'Rubin' er nemlig kulminasjonen på en intensiv kultivering, som har foregått på akvarieplantegartneriet Hans Barth i Dessau i det tidligere Østtyskland. Echinodorus X 'Rubin' er nærmere bestemt resultatet av en F2 kryssning mellom Echinodorus barthii og Echinodorus horemanii 'Rot'. Barth familien har lang erfaring med foredling av vannplanter, og de har også tidligere utviklet nye Echinodorus-sorter. Barth familien har søkt om en sortsbeskyttelse på Echinodorus X 'Rubin', og det er en slags patent, som sikrer at kun de kan dyrke planten til kommersielle formål - eller evt. selge rettighetene som en slags lisens.  
 
Den imponerende Echinodorus X 'Rubin' danner noen dybt, rødbrune blader med gulgrønne bladnerver. Bladene er nesten transparente, noe som nærmest gir en ekstra glød over fargene, og planten gjør seg i høy grad fortjent til sitt sortsnavn 'Rubin'. Mange nye akvarieplanter skaper ofte store problemer for akvaristene, da de er vanskelige å holde; men Echinodorus X 'Rubin' er et gledelig unntak. Echinodorus X 'Rubin' stiller nemlig ikke særlig store krav til omgivelsene, men når det er sagt, så skal det også nevnes, at planten blir flottere jo bedre forhold man gir den. De flotte fargene får enda bedre kontrast hvis man kan gi den en god og effektiv belysning, et næringsrikt bunnlag og CO2-tilførsel til vannet, vil øke veksthastigheten hos denne ellers vanlig langsomtvoksende planten. Den trives fint i temperaturintervallet fra 20-28 graders Celsius, og bladene når vanligvis en størrelse på 30 til 60 cm.

Den enkleste måten å formere planten på er via de små adventivplantene, som dannes på blomsterstanden; men man kan også dele rotstengelen på store eksemplarer, selvom det er en relativ langsom prosess hos Echinodorus X 'Rubin'. Nettopp av denne grunn formeres Echinodorus X 'Rubin' under profesjonelle forhold utelukkende i vevskultur, hvor man hurtig kan produsere et stort antall planter på svært liten plass. Echinodorus X 'Rubin' kan sterkt anbefales som en ualminnelig flott solitærplante til de store akvarier.


© www.tropica.com
Oversatt for AkvaForum av Bjarne Sætrang


Claus Christensen - 20.12.2005