Reisebrev nummer to fra Aquatellus.com

29.04.2007 - Tamasopo, S.L.P. , Mexico

Hei, nok et par dager er gått som assistent på AQUATELLUS.COM sin filmekspedisjon til Mexico. Vi gjør opptak til filmen "Blandt cichlider, sverddragere og goodider i Mexico" . Filmingen ligger langt foran skjemaet. Dermed får vi med oss flere fiske biotoper enn planlagt. Her blir det mye bra film om fisken i sitt rette biotop.



Her reisebrev nummer to:

Lørdag filmet vi i en naturlig kanal som kommer fra Media luna kilden. Denne kanalen strekker seg ca. 5-6 kilometer inn i det mekiskanske landskapet ca. 950 meter over havet. I denne kanalen finnes det et variert dyre- og planteliv. Av de fiskeartene som er mest utbredt her er det H. carpintis, G. panuco og tetra arten Astyanax fasciatus. Ellers er det store mengder muslinger og snegler.



Av andre fisk i kanalen finnes Herichtys bartoni, som er en truet cichlide, og finnes kun i dette biotopet. Det er også mindre grupper av goodiden A. Fowleri og killifisken Cualac tessellates. Terrapin skilpadder finner man også. Av vegetasjon så er det helt klart Nymphea sp. som dominerer.

Så var det søndag, og turen skulle gå til Tamasopo falls, Xiphophorus montezumae, sverdrageren med det enorme sverdets kongerike. Vi gledet oss som unger til dette, for dette var noe vi hadde sett frem til under hele planleggingen av turen. Lite visste vi at dagen vi hadde planlagt denne turen til var den største utfluktsdagen til det meksikanske folket. Men men vi satte oss nå i bilen og kom oss av gårde fra hotellet i Rio verde, tidlig vel og merke, kokken åtte om morgen, med et håp om og
slippe det største folkekaos.

Tamasopo falls er et naturlig badeland for lokalbefolkningen, som ligger et par kilometer fra byen Tamasopo. Med et fossefall på ca 30 meter og mange små bekker som strømmer ned fra fjellet omringet av tropisk regnskog, er dette absolutt et fantastisk skue. Så forventningene var høye. Og etter en times kjøring ankommer vi Tamasopo falls, og hva tror du vi møter her? En hel hær av badelystne mennesker. Men men vi skal nå gi det et forsøk, for det var jo tross alt ikke så mange mennesker i vannet, ennå.



Geir og Morten gjør klar kameraet og dykkerutstyret, mens jeg som assistent passer bilen (noe må jo assistenter brukes til). Men etter en 30-40 minutter i vannet, og ingen sverddragere så er det på tide og finne en litt roligere plass litt lenger oppe i systemet. Sverddragerene har nok sikkert gått i skjul på grunn av de badelystne.



Vi kjører fra Tamasopo falls og fortsetter ca.10-15 minutter mot Puente de dios, som er som en slags jettegryte. På veien kjører vi over en 5-6 meter bred elv, og Geir stopper av nysjerrighet for og kikke litt utover elven. Vi ser og ser, og føler at vi skimter noen sverddragere som spinner rundt i strømmen. Vel etter litt rådslåing finner vi ut at vi gir det en sjangs. Geir gjør klart utstyret og etter noen minutter er vi i vannet alle tre. Vi får på oss dykkermaskene, stikker hodet ned i det strømmende vannet. Og hva er det første vi ser?



X. montezumae i massevis, lekende hanner som gjør alt for og imponere sine stimer av hunnfisk. Vi titter opp av vannet igjenn, jeg tror vi mistet munn og mæle, et ubeskrivelig skue. Flotte store hanner med et sverd opp til 1,5 halv gang kroppens lenge, og en total lengde på opp mot 15-16 cm. Jeg har aldri sett så store sverddragere i hele mitt liv. Vi farter rundt i elven et par timer, høyt, lavt, frem og tilbake. Og geir får mye bra film og dvd'en kommer til og bli helt kanon!



Men det var også annen fisk enn X. montezumae, vi ser også store antall av P. mexicana og cichliden Herichthys cyanoguttatus, en ubeskrivelig flott cichlide, som garantert kommer på dvd'en. Men etter noen timer i vannet var vi nødt til og rive oss løs,og la de lekende cichlidene og sverddragere få litt ro i elven sin.



Videre står Rio Axtla for tur i morgen, hjemstedet til den minste av alle sverddragere, X. pygmaeus. Rio Coy skal også besøkes, her håper vi og finne X. multilineatus og X. cortezi.

Meksikansk hilsen fra
Rune Evjeberg


Til det tredje reisebrevet

Til det første reisebrevet


Rune Evjeberg - 30.04.2007