Algekuler

Algekuler er navnet på en type alge som har blitt ganske vanlig i akvarier, og ekstremt populær i rekeakvarier. I motsetning til alger flest er dette en alge folk ønsker å ha i akvariet, da den er både nyttig og vakker. Dette er en lett alge som er formet som en ball, og kan plasseres hvor som helst i akvariet. Om du bare slipper den ned i vannet vil den flyte, da den samler opp oksygen i midten av veksten, og man må derfor klemme på den under vann for å få den til å synke til bunnen.

I likhet med mange andre planter har algekuler mange forskjellige navn, og her i landet kan den kalles for både algekule, moseball og marimoball. Det latinske navnet er Aegagropila linnaei, men var kjent under navnet Cladophora Aegagropila frem til 2002. På engelsk går disse algekulene under navnet Marimo ball, lake ball, algae ball, moss ball, Cladophora ball eller de latinske navnene.

I akvariet

Et veldig godt argument for å ha noen algekuler i akvariet er at de er en alge, og vil derfor konkurrere med andre alger om næringsstoffene i vannet. Det fører dermed til at andre alger får mindre mulighet til å vokse og spre seg, og har man nok kuler i akvariet kan man faktisk oppleve at alt av andre alger forsvinner helt.

I tillegg til å utkonkurrere andre alger er de kjempeflinke til å samle sammen avfall, støv og annet skitt som samler seg opp i akvariet, og suger dette inn i ballen. Om man har reker i akvarier vil man fort merke at algekulene blir favorittplassen til rekene, da de er kjempelett for dem å samle mat fra disse. Om man ikke har reker kan det lønne seg å rense algekulene med jevne mellomrom, og det gjør man ved å fylle en møtte med lunka vann (eventuelt bruk gammelt akvarievann når man tar et vannbytte) og mos og klem litt på algekulene under vann. Dette vil forurense vannet godt, og det er derfor viktig at man ikke gjør det i selve akvariet. Etter litt rensing er de klare for å samle opp mer skitt igjen, og kan da puttes tilbake i akvariet.

Å holde algekuler i akvariet er egentlig kjempelett, og de tåler de fleste vanntemperaturer veldig godt. Dersom det er veldig varmt, som for eksempel i diskuskar, kan det oppleves at algekulene blir litt slappe, men det er likevel sjeldent at de dør. Det de derimot krever er ålreite lysforhold, selv om et for sterkt lys også kan være plagsomt for dem. I tillegg krever de at man ruller litt rundt på dem med jevne mellomrom, slik at den siden som ligger ned blir lagt til å peke opp. Dette er fordi hele ballen er dekket av alger, og alle trenger lys for å overleve. Så om man ikke snur dem jevnlig kan man risikere at undersiden råtner, og at ballen løser seg opp.

Størrelsen på algekula kan variere stort, og diameter kan være alt fra noen få millimeter til i overkant av 20 centimeter. De vokser derimot veldig sent, og store kuler koster flesk. Hvor mye de vokser avhenger av lysforhold og næringsstoffer i vannet, men man bør ikke forvente mer enn 1cm vekst i diameter per år. Derfor er det snakk om hele to tiår for å få en algekule på 20cm, hvis den i det hele tatt klarer å vokse seg så stor!

Om man ønsker å få flere kuler kan dette gjøres ved å dele opp en stor ball i mange små. Plasér disse i et kar med god belysning eller i en vinduskarm med mye sollys, og smør deg inn med et kjempetykt lag tålmodighet. I motsetning til planter flest trenger de O2 for å vokse, og det er derfor viktig å bytte vann jevnlig selv om det kun er algekuler i akvariet. I tillegg er det mange som mener at de vokser fortere om man alltid blander inn gammelt akvarievann, da dette inneholder næringsstoffer som algene kan bruke som næring.

Anskaffelse av algekuler

Ettersom algekuler har blitt såpass vanlige er det ofte mulig å finne de i en dyre-, eller akvariebutikk, men det er ikke alle som har disse til slags. I tillegg er også prisen litt stiv, spesielt med tanke på at man bør ha en god del av disse om man ønsker å bli kvitt andre alger. Derfor kan det lønne seg å kjøpe noen på privatmarkedet, og det er som regel mulig å finne de her inne på rubrikkdelen her på Akvaforum, eller på en lokal fiskeauksjon.
En algekule tåler fint å være over vann i en rimelig periode, og det er derfor helt greit å sende den i posten så lenge temperaturen er normal. Noen mener at den tåler så lite som null grader, men det kan jeg ikke garantere. Dersom algekula skulle havne i minusgrader er jeg ganske sikker på at den tar kvelden, så det kan være lurt å bestille inn disse på sommerhalvåret.
For å sende den i posten må man klemme ut alt vannet av kula før man pakker den i en lufttett pose og sender den av sted. Jeg har både kjøpt og solgt mange algekule de siste årene, og har aldri opplevd at noen har omkommet i posten, selv om de sendes til andre verdensdeler. Når de kommer frem er det bare å putte den rett i akvariet, og klemme litt på dem under vann dersom man vil ha dem liggende på bunnen.

Algekuler i naturen, og kulturell status

De første algekulene ble oppdaget i Lake Akan på øya Hokkaid? i Japan, og det er algekulene som stammer derfra som kan bli størst. Helt siden 1921 har algekulene blitt regnet som en nasjonal skatt, og dette førte til at folk tok med seg algekuler hjem. Dette førte jo videre til at det nesten ble tomt i innsjøen, men en holdningskampanje oppfordret folk til å sette algekulene tilbake i innsjøen. Denne kampanjen gikk bra, og førte til at bestanden nå er like god som den var før 1921. Nå er det forståvidt strengt forbudt å plukke med seg algekuler fra Lake Akam. Det er likevel flere boder og butikker som selger algekuler som suvenirer, men disse er laget selv ved at de samler opp frittflytende, løse deler og ruller de sammen til baller.

I Japan er det også stor overtro knyttet opp til disse algekulene, og det er ganske vanlig å ha noen kuler i hjemmet sitt, eller ved kassaapparatet i butikker. Det sies at dersom man har en algekule så vil drømmene til den personen oppfylles, og det er derfor mange som har én algekule de tar seg av.

Algekuler finnes også i Europa, og finnes i kolonier i Estland, på Skottland og på Island. Denne europeiske versjonen kan ikke bli like stor som de japanske, og er mattere i fargen enn den japanske versjonen. De aller fleste algekulene i handelen i dag stammer trolig fra den japanske varianten.


Tom Nicklas Iversen - 29.01.2013