Messingmunnruger (Pseudocrenilabrus philander dispersus)

Jeg var på fotball-turnering i Vildbjerg i Danmark i sommer, med eldste gutten I familien. Det var ingen zoologiske forretninger i den landsbyen, men jeg ble fortalt av de inn­fødte at det var en i nabobyen, Kolding. Så da anledningen bød seg, tok jeg en tur dit.

Etter endel leting, i en ganske stor by, som jeg fant ut av etter hvert, fant jeg til slutt butikken som lå bortgjemt I en liten sidegate. Utvalget var ikke særlig godt, men jeg fikk i alle fall tak I et par med noen meget pene og spesielle halvnebber.

I et av karene var det noen utrolig fargerike cicklider. De lyste rett og slett opp i karet, omtrent som røde sverddragere i mellom grønne planter. Hunnen, for det var bare en hunn i karet, var ikke spesielt fargerik, nærmest stålgrå med litt blått på finnene, og søren ta om hun ikke hadde tatt på knallblå lebestift! De 15-16 hannene var derimot utrolig pene. Kroppen skinner i sterk mes­sing­farge, knallblå lepper, og finner som skinner i rødt og blått.

Innehaveren kunne ikke gi meg noe latinsk navn på dem - bare at de ble kalt "messingmunnruger", og visstnok var det førstegang importert til Danmark i år. De hadde tilbud på denne arten til 59,- pr. stk. eller 5 for 200,-. Så jeg tok selvfølgelig 5, med den utrolig dårlige fordelingen 4 hanner og en hunn. Fyren i butikken gjorde seg flid med innpakningen da han hørte fiskene skulle til Norge. En fisk i hver pose, med oksygen, samme med halvnebbene, samt at han gav meg 2 isoporkasser på kjøpet. De 7 fiskene fylte opp de 2 kassene.

Jeg hadde forøvrig en avtale på "Calles Dyrerige" i Ålborg samme dag, for å hente noen Xenotilapia (Tanganyika-ciclider) som jeg hadde bestilt der. Jeg ringte til dem og sa jeg var på vei. Det var ca. 20 mils kjøring, og jeg var blitt fortalt av en tidligere bussjåfør at de stengte kl 1800. DET var feil. I telefonen fortalte de at normal lukketid var kl. 1600, men at det var ikke noe problem. En mann skulle vente på meg, og ha fiskene ferdig pakket. Da jeg endelig kom dit fikk jeg øye på messingmunnrugere i nabokaret til Xenotilapiaene, og heldigvis for meg, var det plenty av hunner her. Prisen lenger nord var dog noe dyrere, 89, - pr. stk. Men jeg kjøpte 2 hunner til, slik at jeg i alle fall hadde 3 par, og en ekstra hann i backup.

Vel hjemme ble de installert i ett 73 liters kar, med ganske så standard innredning: svenskegrus, noen steinhuler og noen sverd­planter. Temperaturen ca.25 grader, og pH 8.

Det gikk bare 3 dager så hadde 2 av hunnene egg i munnen. Jeg flyttet en av de eggbærende hunnene over i et eget 73 liter, mens den andre fikk gå med resten av flokken. 15 dager senere spyttet hun som var alene ut ca.25 yngel. Hvor det ble av yngelene til hun andre vet ikke jeg. Jeg klarte i alle fall ikke å finne noen i karet. De har nok gått med som "kvelds-snack".

Hunnen som var alene, flyttet jeg tilbake til de andre. Yngelen fikk i begynnelsen Tetra Baby Min, frossen cyclops, og etter ett par uker kun vanlig Tetra Min. De vokser meget raskt, og etter 6 uker er de ca.20-25 mm. lange.

Etter hvert så meldte det seg tanker om at det hadde vært gøy å vite det latinske navnet til arten. Jeg har ett godt utvalg av akvariebøker, men klarte ikke å finne arten i noen av dem. Alf Stalsberg er jo mer oppegående enn de fleste på cicklider, så jeg sendt ham men beskrivelse, og påpekte at den hadde endel til felles med den egyptiske munnrugeren.

Alf sendt meg ett bilde av rett fisk, men gav meg ikke navnet. Bare en beskjed om at hvis dette var rett art, så visste jeg hva jeg måtte ha med til ham når jeg kom til Akvariets Dag i Larvik. Etter en ny forespørsel til Alf, fikk jeg navnet: Pseudocrenilabrus philander dispersus. Arten ble beskrevet av Trewawas i 1936, og har ett stort spredningsområde i Afrika. Hannene blir ca.8 cm, mens hunnene noe mindre, ca.6 cm.

Den etter min erfaring meget lett å oppdrette, og har riktig satt valør, bronse, i oppdrettskampanjen.

 


John Morten Jensen - 23.10.2005
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap