Sommerfuglfisk (Pantodon buchholzi)

Disse spesielle fiskene kommer fra det afrikanske kontinent, og kan bli opptil 10 cm lange. De er den eneste arten i familien Pantodontidae. De vingelignende brystfinnene på disse fiskene er grunnen til deres salgsnavn. De er også meget gode til å hoppe, så akvariet må alltid ha dekkglass.

Kjønnsforskjellen kan man se av formen på analfinnen. Hos hunnene er analfinnen kantet slik som man f.eks. ser hos levendefødende-hunner, mens hos hannen er den nærmest buet/rund.

Sommerfuglfiskene er meget glade i insekter, som levende mygg­larver, små melormer og lignede fór, samt også tørrfór. De kan være noe aggressive, så akvariekompanjonger bør velges med omhu. Disse bør heller ikke være for små, da de vil bli betraktet som mat av sommerfugl fisken.

En relativt lav tank med stor overflate er et godt akvarie for dem, med endel planter, spesielt flyteplanter, som de bruker som skjul hvorifra de plutselig fyker avgårde og fanger mat.

De trives best i temperatur rundt 25-27 grader, med en pH på ca. 6,5.

Denne fisken er rangert til gull i NAFs oppdrettkonkurranse. Ut i fra de opplysningene jeg har fått fra folk som har drettet dem, så er de ganske lette å få til.

Fiskene må før man setter dem sammen, fóres kraftig med levendefór. Gjør det f.eks. på sommeren, så kan du fange fóret selv, gratis og garantert ferskt. Etter en ukes tid med kraftig fóring setter man sammen ett par i lekskakvariet. Leken foregår over flere dager, og eggene flyter opp til overflaten, slik at man kan lett håve de ut, for å  klekke de i eget yngelakvarie

Eggene er gjennomsiktige til å begynne med, men de blir fort mørkere, og kull på ca.150-200 egg er vanlig. Yngelen fóres lett opp på nyklekket artemia, mikromakk og etter hvert knust tørrfór  Det er best  å foreta ofte, men små vannbytter, gjerne annen hver dag. Da trives yngelen best, og vokser raskt.


John Morten Jensen - 23.10.2005
Tilfeldig bekjentskap
© Per Erik Sviland
Reklame for plussmedlemskap