Bokomtale: Akvariefisker - populære fisker til ferskvannsakvariet.

Har fått kikke i en ny akvariebok som kom på norsk i fjor. Skal si jeg ble positivt overrasket! Ved første øyekast så denne ut til å være for de helt ferske i gamet, så også er den, men den er også en virkelig fin oppslagsbok for alle akvarister vil jeg tørre å påstå.

Det som skiller denne lille boka ut fra mengden er, ikke bare det lille formatet, men selve innholdet der alle arter som er presentert er beskrevet i alfabetisk rekkefølge etter populærnavn, der disse finnes, ellers vitenskapelige navn. 300 arter er beskrevet i boka med svært gode bilder, 3 arter pr. side og på motstående side så finnes den skriftlige informasjonen. Denne informasjonen skiller seg også ut fra det jeg har sett tidligere. Svært ryddig og oversiktelig med bl.a. minstestørrelse på akvarium for arten (som ikke er for snaut!), hvilke andre arter den kan passe sammen med, hvilke arter den aktuelle fisken kan forveksles med samt den informasjonen vi selvsagt forventer en fiskebeskrivelse for akvarium skal inneholde; familie, akvarium, vannkvalitet, hold, levevis, kjennetegn, norsk navn der dette finnes og vitenskapelig navn.

Som en kuriositet kan nevnes at første beskrevne art i boka er Admiralbarbe (Barbonymus schwanenfeldi) og siste beskrevne art i boka er Åttetallskulefisk (Tetraodon biocellatus) der kulefisken er plassert etter Xenotoca eiseni (som ikke har noe norsk populærnavn).

Denne boka inneholder også en fin oversikt over de vanligste fiskefamiliene som er representert med arter i boka. Lettlest og svært oversiktelig.

Boka inneholder også et godt kapittel om biotopakvarier og hva som kjennetegner dette, her også vannkjemi, dekorasjoner eksempler på planter og fisk m.m.

Et par sider også om krabber, reker og kreps er å finne i boka. Gode bilder og beskrivelser. Her poengteres det tydelig hva som er ulovlig å holde av arter i Norge. Veldig bra!

En side om vanlige snegler i akvariet er også presentert samt et par vanlige akvarieplanter.

Boka er skrevet av Ulrich Schliewen og oversatt av Svein A. Fosså som også har hatt den faglige bearbeidelsen av boka. 258 sider, utgitt på Cappelen, ISBN 82-02-23794-7.

Dette er en bok som nok i første rekke henvender seg til begynneren, men den er altfor omfattende og bra til at kun de ferske i gamet skal få ha denne for seg selv. Denne bør også inngå i alle akvaristers lille bibliotek. Det er nå min oppriktige mening.

Forfatter: Ulrich Schliewen Oversatt av: Svein A. Fosså

Kjøp boken her


Bjarne Sætrang - 15.10.2005