Bokomtale: Identifying Corydoradinae catfish

Som tittelen sier brukes denne boken hovedsakelig som oppslagsverk for å identifisere ulike arter i familien Corydoradinae ved hjelp av bilder. Artsfamiliene (genus) som omtales er Aspidoras, Corydoras, Brochis og Scleromystax, hvor Corydoras som kjent er den største. Boken omhandler kun identifisering, så det skrives ingenting om de ulike kravene til vannverdier og lignende. Ønsker man å lære mer og gå i dybden om de ulike Corydoras artene, må man bruke andre bøker.

Artene er ordnet alfabetisk, og flertallet arter er gitt èn side, hvor det finnes et bilde øverst og en halv side tekst under. Det er også tatt med en del C-nummer bakerst i boken (for de artene som enda ikke er vitenskapelig beskrevet og gitt et latinsk navn) fra C1 til C145. Under hvert artsbilde, er det oppgitt distribusjon, etymologi (navne-opprinnelse), størrelse på fisken både i vill tilstand og i akvarium, og til slutt kommentar fra forfatteren. Enkelte arter er gitt mer enn en side, som f.eks Corydoras Sterbai og Corydoras aenus, for å vise de ulike variantene disse kan forekomme i med bilder og/eller mer utfyllende tekst.

Det er ofte interessant å få vite hvordan fisken fikk sitt latinske navn, etter min mening. Det hjelper en også å huske de latinske navnene bedre, om man kjenner opprinnelsen. Svært mange arter er dedikert til eller oppkalt etter personer, men enkelte "beskriver" også arten på de finurligste måter. Corydoras nanus for eksempel; fra det latinske ordet nanus, som betyr "dverg". Et annet morsomt eksempel er Corydoras delphax, fra det greske ordet delphax, som rett og slett betyr "ung gris". Litt av et navn på en fisk?

Jeg setter også veldig pris på at det er ofret litt tekst på distribusjon, dvs opprinnelsessted og navn på elver, steder og landet den kommer fra. Dette synes jeg er veldig interessant info. Det kan hjelpe en å finne ut hvilken vannkvalitet, vanntype og miljø de ulike Corydorasene trives best i. Om noe negativt skal sies om boken, så må det være kvaliteten på et og annet bilde. De aller fleste bildene i boken er gode, eller gode nok.

Men her og der ble jeg i blant litt overrasket over litt dårlig kvalitet, selv om det bare var på noen få. Men det jo forståelig på sjeldne arter, der gode bilder vanskelig kan skaffes. Men boken er forfattet av Corydoras entusiaster, ikke fotografer. Hans-Georg Evers er tydelig en bedre fotograf enn Ian Fuller, det ser man på bildene. Evers sine bidrag er ofte langt bedre enn Fullers. Det absolutte flertall av bilder er fra disse to, selv om det forekommer et og annet bidrag fra andre fotografer også.  

Dette er en bok de fleste Corydoras-entusiaster bør skaffe seg. Et oppslagsverk som svært ofte blir brukt av undertegnende, en av mine mest brukte akvariefisk-bøker.

Antall sider: 384
ISBN: 3-936027-80-3
Ian Fuller Enterprizes Kidderminster

Kjøp boka her


Mona Opland - 17.08.2006