Bokomtale: Tropica Aquarium Plants

Dette er ikke en akvariebok i den forstand vi vanligvis forstår det eller venter å finne en bokomtale om. Likevel så bør denne omtales nærmest på lik linje med annen litteratur innenfor hobbyen vår.

Dette er ingen plantebok, men heller en produktbeskrivelse av utvalget til en av de store akvarieplanteprodusentene i Europa, nemlig Tropica i Danmark. I denne katalogen som vi kanskje heller bør kalle denne "boka", så presenterer Tropica 150 plantebeskrivelser fra deres sortiment. Katalogen er i seg selv et pent stykke arbeid. Glimrende fotografier fra fjerne himmelstrøk med bl.a. Tropicas grunnlegger Holger Windeløv på jakt etter spennende planter i eksotiske omgivelser.

Plantebeskrivelsene utgjør omtrent halve katalogen. Resten er mer informasjon om Tropicas gartnerier, hvordan plantene produseres og dyrkes, hvordan behandle plantene når de skal settes i akvariet, algebekjempelse m.m. Alt illustrert av flotte bilder. I 2. utgaven som omtales her, så er det også tatt med et par forslag til beplantning i akvariet med gode plantekart og beskrivelser. Ellers i denne katalogen så finnes et uttall av vakre bilder fra beplantede akvarier. I seg selv da verdt et kjøp.

Selve plantebeskrivelsene er kortfattet og enkle å forstå. Hver plante beskrives med en innledende tekst samt kortfattet informasjon om hvor planten kommer fra, familie den tilhører, høyde/størrelse, krav til lys, krav til vannet, veksthastighet m.m. Hver plante er også illustrert med en fargeillustrasjon/akvarell.

Til å være en produktkatalog så står den seg svært bra kvalitetsmessig. Som oppslagsverk for den jevne akvarist er den en veldig god start. Prisen er heller ikke avskrekkende, oppunder to hundrelapper, og fåes kjøpt i zoohandelen.

Katalogen fås i flere språk også på dansk selvsagt. Utgiver er Tropica Aquarium Plants. ISBN nr. 87-986854-4-9.


Bjarne Sætrang - 16.12.2007