Bokomtale: Malawi Cichlids in their natural habitat. 4th Edition

Et av de store praktverkene innen akvarielitteratur er nå å få tak i her til lands. Ad Konings, kjent ciklideakvarist, undervannsfotograf, foredragsholder og skribent er ute med den 4. utgaven av Malawi Cichlids in their natural habitat. Denne utgaven er større og langt mer innholdsrik enn de tidligere utgavene.

Dette er en av bøkene som går for å være en virkelig "Malawibibel". Mer enn 400 sider Malawistoff. Annenhver side er tettpakket med kvalitetsbilder, der de aller fleste er fotografert på lokasjon i innsjøen. Mellom sidene med bilder tar Ad oss med i tekst som går i dybden på de forskjellige habitatene i innsjøen, de ulike slektene en finner der, lokale geografiske varianter av arter m.m.

Over 30 turer til innsjøen har Ad Konings foretatt og der gjennomført mer enn 1500 timer under vann med observasjoner og fotografering. Denne fjerde utgavene, som er fullstendig revidert, inneholder mer enn 1750 bilder, mange av de aldri tidligere publisert. Nærmere 850 arter er beskrevet i boken, 822 er fotografert. Langt mer en noen annen publikasjon på ciklider i innsjøen. Kvaliteten på bildene er fantastisk der de viser ciklidene i sitt rette habitat i innsjøen.

Konings starter boken med en introduksjon i tekst og bilder til denne fascinerende innsjøen i Øst-Afrika. Den niende største i verden. Videre i boken gir han oss en innføring i hva som kjennetegner malawiciklidene generelt, her også taxonomien. Hoveddelen av boken tar for seg de forskjellige typer av habitater sjøen inneholder og hvilke arter/slekter som okkuperer disse. Helt i begynnelsen av boken finnes også et rimelig godt og detaljert kart som viser alle de kjente geografiske lokasjonene rundt om i innsjøen. Som bakgrunn på mange av bildesidene i boken finnes også kartutsnitt som viser lokasjon for de avbildede artene på disse sidene.

Denne utgaven av Malawi Cichlids in their natural habitat er dedikert Stuart M. Grant som gikk bort 11. oktober 2007.

For den ihuga malawiakvarist er dette en bok en ikke kommer utenom. En virkelig tungvekter i bokhylla. Den dekker det meste man kanskje måtte lure på når det gjelder denne fascinerende, riftsjøen i Afrika. Boka er dessverre ikke å få på norsk, men engelsk går vel bra for de fleste, særlig siden halvparten av de over 400 sidene tross alt består av fantastiske bilder.

Malawi Cichlids in their natural habitat. 4th Edition. Utgitt av Cichlid Press. 424 sider. Engelsk. ISBN 978-1-932892-05-5.

Boken har ingen norsk distributør, men man kan få tak i denne i Norge gjennom Alf Ole Bull-Tornøe.


Bjarne Sætrang - 09.03.2008