Bokomtale: Mergus Wels Atlas

Det var kanskje noen som kjøpte bind 1 i denne serien og ble litt skuffet når de fant ut at den ikke tok for seg en eneste malle med L-nummer. De som ble skuffet da, blir i hvert fall ikke skuffet nå for i denne boken kommer de alle sammen og vel så det.

Wels atlas vol. 2 er den siste serien i Mergus sin malle atlas. Denne boken tar for seg maller i under familien Hypostominae, og det er i denne under familien vi finner de fleste av de såkalte L-mallene. I tilegg tar bind to for seg under familien Lithogeneinae, Neplocostominae og en under familie uten vitenskapelig navn. Totalt sett har da vol 1 og 2 tatt for seg hele familien Loricariidae, og det er i seg selv en kjempe jobb. Som jeg skrev i bokanmeldelsen av bind 1 finner vi en innledning i den boken, bind 2 går rett på sak. Boken har samme stil som bind 1 og du finner i hvert fall en halv side med info, og minimum et kvalitetsbilde av hver art. I de fleste tilfellene er det flere en et bilde, og mer en en halv side med info. Layouten er i en typisk Mergus stil, noe som betyr fint og oversiktelig. Denne boken er propp full av informasjon, du ikke klarer å finne noen andre steder. Det kan jeg garantere deg. 1300 sider med L-malle info er ubetalelig.

Boken er systematisert etter slekter og alle artene i de gitte slektene kommer etter hverandre. Slektene blir presentert alfabetisk. For de som er interessert i L-nummer finnes det et eget register slik at det går fort å finne frem. Personlig foretrekker jeg måten de gjør det på her, det blir på den måten enklere å finne lignende arter.

Den som er litt observante ser at jeg har i første bokanmeldelse skrevet en bokanmeldelse av Catfish atlas, her heter boken Wels atlas. Wels er tysk, og betyr Catfish på engels eller maller på norsk om du vill. Og det er akkurat her den store bakdelen med boken er, den finnes nemlig bare på tysk. Bok 1 ble oversatt til Engelsk, men bok 2 er dessverre ikke oversatt. Jeg har hørt mange grunner til akkurat det, men om noen av de stemmer vet jeg ikke. Allikevel vil jeg anbefale deg å kjøpe denne boken. Selv om teksten er på tysk, klarer du ikke å finne mer info om disse mallene så mange andre steder.

 Gleder akkurat her, er at forfatterne har nylig røpt at de jobber med en oppdatert versjon av denne boken. I følge forfatteren er det snakk om et tilegg på flere 100 sider, med blant annet en del hvor de presenterer og viser mange av de kryssingene som har oppstått i hobbyen. Denne oppdaterte boken skal også komme i engelsk! Vi kan tidligst forvente den i salg sensommer 2009. Men vi gleder oss!

Forfatterne Hans-Georg Evers og Ingo Seidel er begge verdenskjente navn, og de har begge en enorm erfaring. De er mer eller mindre konstant på reisefot for å fange fisk og de er begge opptatt av maller i akkurat denne familien. Jeg har selv hatt gleden av møte begge forfatterne ved flere forskjellige anledninger, og deres kunnskap og ikke minst evne og vilje til å dele den er helt enorm.

Disse to bøkene vil i lang tid bli brukt som et referanse verk for maller i familien Loricariidae. Derfor vil jeg nemmest påstå at det er en ren nødvendighet å ha disse flotte bøkene om man er en smule interessert i L-maller.
 
Forfatter             Hans-Gerog Evers og Ingo Seidel
Utgivelsesår       2005
Sider                    1359
Språk                   Tysk
ISBN nr.              3-88244-067-8

Erlend D Bertelsen - 28.02.2009