Bakgrunn i stein

Hensikten med dette akvariet på 73 liter var å prøve ut naturstein som permanent bakgrunn i et lite akvarium. Det var viktig å prøve dette i liten skala først for å lære teknikken som jeg senere ville bruke på et 312 liters akvarium.

Steinene jeg brukte var rødaktige rullesten fra Vestlandskysten. Rødt er komplimentærfargen til grønt og skaper derfor en varm kontrast til grønne planter. Det grønne forsterker det røde og motsatt. For å få rene flater å lime mot glasset brukte jeg en stor vinkelsliper med 230mm diamantklinge.  

Steinene var av en særdeles hard bergart, men det gikk rimelig greit å få delt dem. Først forsøkte jeg på forhånd å planlegge hvor hver enkelt stein skulle stå for så å kappe hver enkelt stein til å passe. Dette var vanskelig og tidkrevende, så jeg bestemte meg etterhvert for å bare kappe opp hele haugen med stein. Deretter ble det lett å pusle sammen et slags landskap på bakveggen og sideveggene. Jobben med å kappe stein var støyende og det fine steinstøvet var ubehagelig. Brukte derfor vernebriller og støvmaskeAlle glassflatene og steinflatene ble grundig rengjort med aceton før limingen. Siden steinene ikke var porøse ble det svært god heft med silikon. For å feste steinene brukte jeg nesten en hel patron med sort akvariesilikon. Dette var både den morsomste og letteste delen av jobben.
Limingen gikk raskt og silikonlukta var like trivelig som alltid. Jeg lot akvariet ligge med frontglasset opp da jeg limte steinene slik at tyngdekraften holdt dem på plass mens silikonen tørket. Etter at steinene var limt på plass spraymalte jeg hele baksiden og siderutene svart. Dette ga en fin og dyp romvirkning. Siden har jeg malt bakglasset på nesten alle mine akvarier sort.Steinene er ferdig montert. Bak og sideglassene er spraymalt med sort hobbymaling.


Nyplantet akvarium med diverse sverdplantearter. Fra bunnfilteret går det et stigrør gjennom den store steinen til høyre og opp i den lille powerheaden som tar 200 liter i timen.
                                                                           
Det viktigste med dette akvariet var å prøve ut teknikker jeg siden skulle bruke på et større artsakvarium for Hypancistrus zebra. Siden denne typen innredning er helt permanent er det viktig at resultatet er noe man kan leve med i mange år. Den totale vekten på et akvarium som er kledd i stein kan fort bli så stor at det blir vanskelig å løfte. Det kan derfor være lurt å kombinere limte stein med frittstående stein for å holde vekta nede.  Jeg oppfordrer alle som ønsker å lime opp en permanent bakgrunn først å lære seg å plassere steiner på en normal og naturlig måte. Her er en artikkel om emnet: http://akvaforum.no/text.cfm?id=1972                                                                                                          
Håvard Støre Andresen - 09.11.2006