Xiphophorus alvarezi

Jeg fikk fra Skottland (hørt den setningen før?) et nydelig par med Xiphophorus alvarezi, fanget I Santa Domingo,som ligger sør I Mexico.

Disse fiskene er for tiden mine desiderte favoritter av Xiphophorus slekten. De er fargerike, hannen bærer ett stort fint sverd, og de er livlige i akvariet.

Jeg har dem i et 73 liters akvarie, svenske grus i bunn, ett par små kalkstein for å holde hardheten oppe, noen små sverd­planter, samt en stor javamose. pH er rundt 7,5 og hardhet ca.10 DH.Temperaturen prøver jeg å holde rundt 23-24 grader. Til filtrering bruker jeg en Fluval 1, samt ett luftdrevet svamp­filter. Dette fungerer tydeligvis bra for disse fiskene - de stor­trives i alle fall.

Det kan jo også komme av den varierte dietten: Tetra Min, fross­en røde mygglarver, lev­ende hvite mygglarver, frossen artemia, en liten bit agurk av og til og litt frossen cyclops inni­mellom.

Denne arten er vanlig å finne i naturen. Den har et stort sprednings­område over store deler av Sør-Mexico, samt i Guate­mala.

Den er forholdsvis vanlig i akvariehobbien, i det minste i USA. Det finnes ikke så mange I Skottland/England hvor jeg fikk mine i fra. I "Poecilia Scandinavia" (levendefødende klubb) er det ikke registrert noen I det hele tatt. Dette paret er sannsynligvis de første alvarezi i Norge. Ganske utrolig i grunn, når man ser på farveprakten på denne fisken. Den burde vært importert for lenge siden.

Bildet som viser denne fisken er far til mine alvarezi.

Alvarezi har som de fleste andre sverddragere ett butikknavn/salgsnavn, nemlig "Upland Swordtail "som vel kan oversettes til "Høylands Sverddrager". (Tenker du likte det Stein Arild J ). Den finnes I flere varianter. Alle disse finnes i naturen: variant med mange flekker, variant med orange sverd, variant med grønt sverd, og variant med en rød stripe. Den kan lett forveksles med X. helleri. Sikreste måte å skille dem fra hverandre på er fangstplasser. Er man så uheldig å ikke vite dette må man i gang med å telle stråler I ryggfinnen. Alvarezi har 13-14, mens helleri har 14-15. Er du riktig uheldig, så lander du på 14 på begge fiskene, og må da begynne å telle skjell på laterallinjen .Det er jo kjedelig å måtte avlive fisken bare for å finne ut hvilken art du har.

Denne arten blir regnet som lett å holde, og er rangert til bronsje I oppdrettskampanjen. Forhåpentligvis så kaster snart hunnen yngel, slik at jeg kan fordele ut yngel til andre akvarister som ønsker å ha denne flotte fisken.

Til slutt så vil jeg nevne at skulle du være spesielt interessert i levendefødende, så vil jeg absolutt råde deg til å melde deg inn I "Poecilia Scand­inavia".


John Morten Jensen - 23.10.2005
Tilfeldig bekjentskap
© Ole B
Reklame for plussmedlemskap