DIY hjørnefilter av blåfiltermatte

Et mer og mer populært og ikke minst tydelig effektivt akvariefilter er selvlagede hjørnefiltere ved hjelp av en sirkulasjonspumpe og en bit blåfiltermatte, plassert i et hjørne av akvariet. Dette filteret har jeg sett hos flere og flere butikker og akvarister jeg kjenner har også bygget seg slike i reolakvariene sine. Vedlikeholdet med slike filtere reduseres betraktelig i forhold til tradisjonelle innerfiltere samtidig som filtervolumet økes betydelig.

Det er ikke vanskelig å bygge et slikt hjørnefilter selv. Med utgangspunkt i et 63-liters ferdig fabrikklimt helglassakvarium til et par hundrelapper var det for meg bare å sette i gang. Blåfiltermatte i porestørrelse ppi 20 anså jeg ideelt til mitt akvarium. En større matte i denne porestørrelsen ble derfor handlet inn hos en anerkjent nettbutikk. Matten hadde en tykkelse på 5 cm. Det er forøvrig 3 porestørrelser som er vanlig å få tak i til akvariebruk. Den groveste har en porestørrelse på ppi 10, den mellomste typen har en porestørrelse på ppi 20 og den fineste jeg har funnet i en nettbutikk i Norge, har en porestørrelse på ppi 30.

En passende sirkulasjonspumpe som skulle plasseres bak filtermatten ble innkjøpt. Valget mitt falt på Aquarium Systems Maxi-jet MJ 500 og kom på ca. 2 hundrelapper hos en norsk nettbutikk. Sirkulasjonspumpen har en oppgitt kapasitet på 480 L/h. Dette burde holde til 63-literen.

Blåfiltermatten skal holdes på plass i et hjørne av akvariet. Dette gjøres enkelt ved å lime fast et par glasslister, en loddrett på bakveggen i akvariet og en tilsvarende på kortveggen. Glasslister skar jeg til med en glasskjærer av et gammelt 4mm dekkglass jeg hadde liggende. Bredden på glasslistene jeg skar til var på 4cm og lengden 30cm. Akvariet er 35cm høyt. Dvs. at glasslistene ikke når helt opp til toppen av akvariet. Glasslisten som skulle limes på bakveggen ville heller ikke nå helt opp til den langsgående glasslisten oppe på bakveggen. Her ville det bli et par centimeters mellomrom. Dette hadde ingen betydning i mitt tilfelle.

På baksiden av akvariet markerte jeg med tusj hvor glasslistene skulle limes på plass. Jeg fant ut at 14cm fra bakvegg/kortside ville passe mitt hjørnefilter. Dvs. at mitt hjørnefilter som tilsvarer ¼-sirkel har en radius i en slik sirkel på 14cm. For å komme fram til dette plasserte jeg sirkulasjonspumpen nede i hjørnet slik jeg ville ha denne. Jeg måtte også ta hensyn til at blåfiltermatten hadde en tykkelse på 5cm. Denne skulle jo bøyes til og holdes på plass av glasslistene. Det var derfor viktig at sirkulasjonspumpen fikk plass bak filtermatten. Med mine mål på dette så fikk jeg akkurat plass til å nå ned til sirkulasjonspumpen med hånda, skulle det være nødvendig.

Før glasslistene ble limt på plass tok jeg med et sandpapir og pusset kantene på disse. Kjedelig å skjære seg til blods oppi akvariet når filtermatten skal på plass eller tas opp for rengjøring. En silikonfuge ble lagt på glasslisten langs ene siden og den kortenden som skulle festes til bunnplaten i akvariet. Glasslisten ble så plassert over merkene jeg hadde laget på utsiden av akvariet. Når denne var nøyaktig på plass la jeg også en fuge silikon langs begge sider samt i overgangen bunnglass/glasslist. Begge glasslistene ville påføres noe press fra blåfiltermatten så det var viktig at de ble festet godt med silikon. Viktig også å huske på god rengjøring av glasset der fugene legges. Dette for at silikonene skal feste godt.

Ett døgns herdetid på silikonen og blåfiltermatten står for tur og skal tilskjæres og plasseres mellom glasslistene. En tapetkniv er greit å skjære filtermatter med. Hos meg fikk filtermatten målene 34cm høyde og 23cm bredde. Tykkelsen var 5cm. Høyden var litt høyere enn glasslisten øverst i akvariet, den som et evt. dekkglass skal ligge på. Dette fordi filtermatten skulle stå i press fra denne. Altså holdes på plass av den langsgående glasslisten øverst i akvariet.

Et råd jeg fikk fra en medakvarist med hensyn til vedlikehold av et slikt filtersystem var å dele den lille filtermatten i to deler. En liten del nederst mot bunnglasset og en større del oppå denne. Dette for å hindre grus/sand å renne inn mot sirkulasjonspumpen ved rengjøring av filtermatten. Da ville den lille biten nederst holde grus/sand unna. Jeg valgte å ha en høyde på den nederste biten filtermatte på ca. 5cm. En glasslist nede på bunnglasset mellom de to loddrette glasslistene vil gjøre samme nytten enn min løsning.

I mitt hjørnefilter ville jeg la sirkulasjonspumpen stå nede på bunnglasset bak filtermatten med inntaket vendt helt inn mot hjørnet i akvariet. Dette gjorde at jeg måtte benytte en slange for å føre utstrømsvannet fra pumpen og ut gjennom filtermatten. Med en spiss fiskekniv stakk/skar jeg en sprekk i filtermatten som jeg presset slangen gjennom. Jeg valgte å la denne slangen komme ut oppe og litt bak på filtermatten. Da vil vannstrømmen skape en sirkulasjon som driver vannet rundt i akvariet og tilbake mot filteret.

Et slikt buet hjørnefilter i akvariet vil fungere bedre enn et innerfilter hengende på sugekopper. Tenk bare på problemer en møter når fisk skal fanges inn i akvariet. Da henger jo alltid et innerfilter i veien. Fisken klarer selvsagt alltid å gjemme seg bak innerfiltere. Dette unngår en med et slikt buet hjørnefilter. Også et betydelig større filtervolum oppnår man enn med et tradisjonelt innerfilter, i mitt filter beskrevet her så har jeg et filtervolum på over 3 liter. Et innerfilter tilpasset et 63-liters akvarium vil ikke kunne matche det. En varmekolbe får også plass bak et buet hjørnefilter som her. Hos meg er dette ikke aktuelt da jeg skal ha dette akvariet på akvarierommet hvor temperaturen er høy nok til mine fisker.

Denne artikkelen er også å finne på www.aquadigital.net


Bjarne Sætrang - 10.03.2007
Tilfeldig bekjentskap
© Knut Håland
Reklame for plussmedlemskap