Rødhalerasbora (Rasbora borapetensis)

Da jeg for flere år siden skulle sette opp et 160-liters selskapsakvarium var jeg på jakt etter en stimfisk som ville vise godt igjen i akvariet. Jeg hadde allerede på plass de andre artene i karet, men manglet altså en fin stimfisk.

I en zoobutikk her i distriktet kom jeg over en for meg ny stimfisk som virkelig gjorde meg interessert. I butikken stimet denne arten godt synes jeg i forhold til andre aktuelle stimfisker jeg hadde kikket på. Som i så mange andre butikker var ikke dette salgskaret merket med navn på arten og jeg trodde først at det var snakk om en tetraart fra Søramerika. Butikkbetjeningen kunne heller ikke hjelpe med noe navn. Vel, jeg tok likevel sjansen på å kjøpe med meg 15 stykker av denne lille fisken. Navnet ville jeg nok klare å finne.

Noen søramerikaner var det ikke snakk om, heller Sørøst-Asia. Jeg hadde nemlig fått tak i en rasbora, nærmere bestemt Rasbora borapetensis, Rødhalerasbora på norsk. I selskapsakvariet mitt gikk stimen nå sammen med bl.a. et flott par Perlegurami og et par med Pelvicachromis taeniatus "Kienke", noen SAE (Crossocheilus siamensis) og et par med Ancistrus. Stimen ble litt av et blikkfang i akvariet. Akvariet var godt beplantet, med åpen svømmeplass i midten og planter langs sidene og bak. Mørkt bunnsubstrat gjorde også at fisken kom virkelig til sin rett.

Jeg forsøkt meg aldri på noe oppdrett av denne stimfisken, men jeg opplevde ofte at de lekte i selskapsakvariet mitt. Hunnene er fyldigere i kroppsformen en hanner. Opp til 5 cm lengde oppnår arten. Finnes naturlig bl.a. i Mekongbassenget, i Chao Phraya og i den nordlige delen av den Malayiske halvøya i Asia. I akvariet vil de trives godt med en temperatur rundt 25 grader og ikke for hardt vann. Litt dempet belysning ved hjelp av overhengende planter eller flyteplanter og et mørkt bunnsubstrat vil få fram de fine fargene denne fisken kan fremvise. Denne fisken er mer eller mindre altetende. Jeg fôret hovedsakelig med flakfôr, men frossenfôr som bl.a. mygglarver og artemia var og meget populært. Dette er en rolig stimfisk og bør ikke holdes sammen med store og aggressive arter. Et oppsett gjerne med guramier og andre tilsvarende rolige asiatere vil passe denne stimfisken fint.



Denne artikkelen er tidligere publisert i Norsk Akvarieblad nr. 2 - 2007.


Bjarne Sætrang - 13.08.2007
Tilfeldig bekjentskap
© Atle Abel Salvesen
Reklame for plussmedlemskap