Lag lekshulene til fiskene selv!

Lekshuler kan en enkelt lage selv!Det er ikke vanskelig å lage mallehuler eller huler til annen fisk, f.eks. ciklider, selv. Billigere og ikke minst artigere er det også ennå kjøpe dette fiks ferdig i butikk eller på nett.

Kokosnøtthuler
Kokosnøtt har lenge vært populært blant akvarister å lage huler av til ulike fiskearter. Jeg har selv forsøkt mange varianter av kokosnøtthuler og da spesielt til Ancistrus sp. "oppdrettsvariant" og bl.a. forskjellige dvergciklidearter fra Vestafrika. Dette er tydelig populære lekshuler til mange arter. En kokosnøtthule glir gjerne bedre inn i akvarielandskapet enn andre mer kunstige huleprodukter som ofte er laget av plastmaterialer eller liknende "ikke-naturlige" materialer.

En gjærsag kan benyttes for deling av kokosnøtterI matvarebutikkene får en billig tak i kokosnøtter. Ned i et par kroner stykket kan en oppleve å se de priset til. Det blir det billige og gode lekshuler av!

Det er et par ulike måter å lage kokosnøtthuler på. Jeg benytter en gjærsag når jeg deler nøttene. Da får jeg bedre hold på nøtten når denne skal sages. Skallet er ganske så hardt og med gjærsagen så får jeg enkelt et godt tak på nøtten. En skrustikke vil selvsagt også kunne være til hjelp hvis en velger en vanlig håndsag.

Av en kokosnøtt av litt størrelse kan en klare å få til to lekshuler ved å dele den på midten. Er det snakk om en mindre kokosnøtt så lager jeg gjerne kun en hule av disse der jeg sager av litt i den ene enden. Jeg sager av nok til at jeg enkelt kan ta ut kokoskjøttet. En stor fordel har jeg funnet ut er å borre til huleinngangen(e) på forhånd, før kokosnøtten deles med sagen. Da får jeg ut kokosmelken. Denne er svært feit og ikke særlig å grise til gjærsagen med synes jeg.

Hullsag benyttes til å lage huleåpningen i kokosnøttenNår kokosnøtten er delt og kjøttet inni skal ut benytter jeg en skarp og gjerne spiss kniv til dette. En tapetkniv fungerer også svært godt til dette formålet. Jeg snitter/skjærer ut "kakestykker" i kokoskjøttet. Nå vil det gå enklere å pirke løs kjøttet fra selve nøtteskallet. Enklere vil dette også gå lar en nøtten ligge åpen å tørke et døgn eller to på et varmt sted. Jeg legger de da gjerne oppå et akvariearmatur. Da detter nesten kjøttet ut av seg selv. En stålskje kan være til hjelp skulle det sitte litt fast likevel.

Når jeg lager hullene i kokosnøttene benytter jeg såkalt "hullsag" til dette. Denne monteres på drillen og en får hullsagene i flere størrelser. Jeg har borret (saget) hull på denne måten med størrelser fra ca. 20 til 30 mm. i diameter. Hullstørrelsen velges litt avhengig av hva slags fiskeart en ønsker skal benytte kokosnøtthulen. Små hull til dvergciklider, større til små maller.

Avlange kokosnøtterNoen kokosnøtter jeg har funnet i butikken har hatt en litt avlang form. Jeg kom til å tenke på at disse kunne passe fint for ancistrusliknende maller. På disse nøttene borret jeg et hull med hullsagen i den spisseste enden. Her ble hullet ca. 30mm i diameter. Deretter saget jeg kokosnøtten i to på langs. Dette ble gjort for enkelt å få ut kokoskjøttet. Når dette var ute lot jeg nøtten tørke et døgn for så å lime de to halvdelene sammen igjen med akvariesilikon. En hel avlang kokosnøtt var enkelt blitt til en passende lekshule for ancistrusene mine.

Noen arter av ciklider ønsker gjerne større åpninger til hulene. Dette gjøres enkelt med en sag og/eller en fil. Et Sajicapar jeg hadde en periode sverget til et halvt kokosnøttskall jeg hadde saget ut en større åpning i. Åpningen var 5-6cm bred nederst, akkurat nok til at hunnen kunne smyge seg inn.

Avlange kokosnøtthuler i malleakvariet mittKokosnøttskall avgir farge til akvarievannet. Dette kan reduseres kraftig enten ved å koke skallene en liten stund i en kjele på komfyren, eller la de ligge i varmt vann et døgn eller to før de plasseres i akvariet. Det er heller ikke nødvendig å fjerne "hårene" eller fibrene på nøtteskallet. Dette er nemlig snacks for mallene.

I akvariet forsøker jeg ofte å plassere koksnøtthulene så "naturlig" som mulig særlig hvis de skal plasseres i selskapsakvariet. Naturlig er det vel strengt tatt ikke da kokospalmer gjerne vokser langs sandstrender i tropiske havområder, men dog. For å skjule de mest mulig graver jeg de gjerne også litt ned i sanden/grusen og skjuler de ofte så godt det lar seg gjøre med steiner og røtter.

Plassering av kokosnøtthule i et selskapsakvariumEn kan også feste javamose på skallet. Denne vil etter litt tid kunne gro fast og en vil da få en liten haug med javamose som skjuler lekshulen på en fortreffelig måte. I et selskapsakvarium velger jeg alltid å plassere kokosnøtthuler litt tilbaketrukket i akvariet og ofte inn mot et hjørne i bakkant av karet. Da har jeg sett at hulene oftes og raskest tas i bruk.

Lekshuler i skiferstein
Disse kan i dag kjøpes for en hundrelapp eller to på nett. De er også enkle å lage selv. Jeg har testet det ut etter å ha fått tilgang på noen plater naturlig skiferstein av en kamerat. Disse har en tykkelse på ca. 1cm.

Lekshule i skiferMed en flisesag til et par hundrelapper sager en ganske så enkelt ut de ulike delene til en slik hule. Målene på mine skiferhuler ser ut til å passe perfekt til ancistrusmallene mine. Hulen er innvendig ca. 13-14cm dyp, bredden er ca. 5cm og høyden ca. 3cm. Når jeg først er i gang sager jeg gjerne ut nok til flere huler. Da kan en få seg en kosestund med silikontuben og kaffekoppen ved kjøkkenbordet når delene skal limes sammen. Dette ser ut til å være svært gode lekshuler i mallekaret mitt.

Denne artikkelen er også å finne på www.aquadigital.net.


Skiferbitene limes sammen med akvariesilikon


Bjarne Sætrang - 09.02.2007
Tilfeldig bekjentskap
© Tonje R
Reklame for plussmedlemskap