Aspidoras C125, en livlig krabat

Jeg hadde nær sagt aldri hørt om Aspidoras før jeg skaffet meg mine første 7 Aspidoras C125 på en auksjon i min lokale akvarieklubb, men falt for denne slanke Corydoraslignende arten og kjøpte dem for høyeste bud. Sammenlignet med Corydoras jeg tidligere hadde kjøpt fikk jeg dem til en rimelig penge. Arten kjøpte jeg som Aspidoras Pauciradiatus. Tenkte at denne kunne ikke være noe vanskeligere å holde enn de 15-20 cory typene jeg har holdt i min tid som akvarist.

Etter å ha søkt på nett for mer informasjon om denne Aspidorasen, fant jeg fort ut at arten var feil. Jeg tok kontakt med Kim, som i 2007 hadde førstegangsoppdrett på Aspidoras C125 i Danmark. Jeg sendte han en mail med en forklaring på mine spørsmål og en del bilder. Han var ikke i tvil, dette var C125.

For å være dobbel så sikker kontaktet jeg også en til, her i Norge, som hadde hatt en del oppdrett av Aspidoras. Jeg hadde endelig blitt sikker på hva jeg hadde kjøpt.

Det gikk faktisk ikke lange tiden før de la egg og jeg var på i himmelen, jeg ville ha flere av disse. Vil også nevne her at samtlige egg klekket til yngel. På neste møte i klubben fikk jeg kjøpt noen til og leiksgruppen ble nå på til sammen 15 stk. De er samme antall i dag og går i et artskar på 120L i den ene reolen min. Aspidoras er på lik linje med Corydoras en «gruppefisk» og trives best når de er flere. Her anbefaler jeg grupper på minimum 6-7 individer. Det anbefales også at det er fler hanner enn huer. Om en kun har et enkelt individ eller to, vil disse kjede seg så mye at de på lik linje med Corydoras i det ytterste kan dø.


Aspidoras C125 karet

 

Hvordan drette Aspidoras sp. C125

Jeg har lest at disse kan holdes i selskapskar med mindre og rolig fisk, men mine erfaringer har jeg kun fra artskar. Dette fordi jeg vil drette disse. Det beste alternativet vil være et artskar (akvarie med kun denne ene arten) eller som nevnt, et selskapskar med små, ikke aggressive arter, med sand og et intern eller svamp filter. Planter vil være en fordel for at de skal føle seg tryggere, men dette er i utgangspunktet ikke en sjenert art når de har funnet seg til rette i tanken.


Aspidoras C125 i leik

Jeg hadde mine først i en 85L, men er nå plassert i en 120L. Vil nok anbefale minimum 70-80L kar til en gruppe på 15 som jeg har, da disse er utrolig aktive og trenger god plass. En kan vel si, jo større plass jo bedre. Lyset kan gjerne være litt dempet og ikke for kraftig. Eggene legges litt uvanlig til Aspidoras å være, da Aspidorasene som regel prøver å gjemme eggene sine. C125 legger eggene sine i "klynger" på enten planteblader (javabregner foretrekkes) eller i klaser på glassene i tanken. (bilde lengre ned i artikkelen) Liker sterk strøm, og har selv en innvendig pumpe på 1200l/t (bilde under til venstre) og C125 er en artig fisk som er noe mer aktiv enn sine frender Corydorasen. Artig å se på under foring.

Mine C125 har hovedsakelig lagt sine egg på frontruten i tanken, samt på utstrømsrøret på pumpa og på «taket» av pumpa, men har også plukket egg i planter.

 

Har gjort forsøk med flere pumper i tanken for å se om tilfelle er at de trives med å legge eggene i strømmen og i nær tilknytning til pumpa og utblåser røret. Bildene taler vel for seg om svaret der.... Om min opptelling av hanner og hunner er riktig, 6 huer og 9 hanner, legger hver hue ca 10 egg i snitt i hver leik


Han+hun

Aspidoras C125 kommer fra Brasil og tilhører Callicthyidae familien (pansermalle) og trives best i temperaturer mellom 22 og 25 grader celsius og en pH på mellom 6 og 7,2. Bildet over viser en han til venstre og en hun til høyre. Hunnene blir noe større og kraftigere, rundt 4 cm og hannene en halv cm mindre. De leiker som sine artsfrender Corydoras og legger eggene på samme måte. Jeg trigger disse til leik med ukentlige kaldtvannsbytter (ca 30%) og røde frosne mygglarver. Mygglarver får en kjøpt i de fleste dyreforretninger som selger fisk. Egg blir ofte funnet dagen etter

Klekking av egg


De gule eggene er 2 dager gamle og de hvite er nylagte egg

Jeg har ingen erfaring med at disse spiser sine egne egg. Har hatt egg liggende i karet i maks to dager før jeg har tatt dem ut, uten tegn til at egg har blitt spist. Jeg tar som regel ut eggene etter endt lek, eller dagen etter. Tanken jeg bruker for klekking er en 43L med sandbunn, et lite innvendig filter med strømpe trukket over innsuget samt en liten lufttilførsel via en liten pumpe. Vannet i klekkekaret bytter jeg ukentlig om det ikke er egg der, med egg bytter jeg to ganger i uken med temperert vann. Har ikke hatt behov for varmekolbe da temperaturen holder seg i rommet på ca 25 grader celsius. Legger bare eggene rett på bunn for klekking. Fôrer yngelen med tabletter som lett løser seg opp (f.eks. sera viformo og tetra tabimin) samt discus granulat som jeg knuser mellom fingrene og strør ut. Sistnevnte fôr er kraftig og inneholder godt med kjøtt, noe som gjør at yngelen vokser noe fortere enn ved annet fôr.


Klekkekaret

 

Aspidoras C125 yngel-ca 7-8 uker gamle

 

 
Aspidoras sammen med Corydoras er to av veldig få fisker som kan «blunke», her er et blinkskudd av et bilde som viser det.

Aspidoras er dessverre en fiskeart som er lite utbredt blant akvarister i Norge og derfor lite å se i norske akvariebutikker. Spesielt interesserte akvarister vet jeg at gjerne importerer selv og tar gjerne turen over «dammen» til Danmark hvor blant annet Aspidoras er mer utbredt. Priser på Aspidoras kan jeg dessverre ikke uttale meg om da jeg ikke har funnet dem i noen butikker jeg har vært i til nå. Men skulle du være så heldig å komme over noen Aspidoras i butikken din, anbefaler jeg dem på det sterkeste.

Mine Aspidoras C125, er de mest aktive fiskene jeg noen gang har hatt, nær hyperaktive, og er etter mine erfaringer lette å få i leik og til å legge egg.
Det viktigste for oppdrett er at fiskene får gå i en artstank uten annen forstyrrende fisk. Gir du fisken tid og legger forholdene til rette slik at fiskene trives, så kan også du få til oppdrett på Aspidoras om du ønsker det.
 


Leif E Johansen - 23.09.2010
Tilfeldig bekjentskap
© Kristian Hollund
Reklame for plussmedlemskap