Aquatellus.com's fjerde reisebrev fra Mexico
4.5.2007 - Rio Verde S.L.P, Mexico / Cuatro cienegas, Cochuila, MexicoHei, så har vi kommet 9 dager inn i AQUATELLUS.COM sin filmekspedisjon til Mexico. Hvor vi gjør opptak til filmen "Blant ciklider, sverddragere og goodider i Mexico". Og vi har hvert så heldige og få med oss flere fiske biotoper enn planlagt. Vi har nå skiftet "biotop" og tatt turen videre nordover i Mexico til ørkenområdene.
Herichtys cyanoguttatum med yngel |
Her er reisebrev nummer fire:
Onsdag var planen og ta turen videre oppover kysten og få med oss biotopene til flere sverddragere, men det ble dessverre endringer i planene, vi valgte og fortsette på arbeidet i den naturlige kanalen i Media luna og få filmet litt i selve kilden Media luna. Dette skulle fort vise seg og ikke være noe dårlig valg, stålende vær og god sikt i vannet. Media luna kilden har en varierende dybde på mellom 2 og 34 meter, den har også flere grotter som strekker seg ca. 50-60 meter innover i terrenget. Det ligger en liten filmsnutt som Geir har laget på AQUATELLUS.COM om grottene.
Grottedykk i Media luna |
Vi gjorde oss klar og kom oss i vannet for og få vårt første skikkelige dykk, ikke bare og ligge og vake en halv meter under overflate. Og ikke minst finne ut om fisken bare holdt seg på grunt vann eller om den fantes dypere også, og det gjorde den for på ca. 10 meters dyp fantes det stimer med molly og ciklider. I kilden var det kun Poecilia latipunctata som fantes av molly artene i området, ikke Poecilia mexicana slik som i kanalene rundt, noe som kanskje tyder på at denne foretrekker grunnere og litt mer raskt flytende vann. Av ciklider var det både Herichtys bartoni og Herichtys cyanoguttatum.
De grunneste områdene av kilden er dekket med Nymphea. sp., mens på dypere vann finnes det ikke vegetasjon, det vil si fra ca 5 meter og nedover. I kilden finner man også terrapin skilpadder, tetra og maller. Det finnes også noen utrolig flotte trerøtter, som ifølge lokale kilder stammer fra ca. 10000 år tilbake.
Nymphea sp. i Media luna |
Torsdagen gikk bort i transport fra Rio Verde området og videre oppover til Cuatro cienegas i Cochuila fylke i nord Mexico. En ti timers lang kjøretur sto for tur. Vi kom oss tidlig av gårde og ankom Cuatro cienegas utpå ettermiddagen. Cuatro cienegas er en liten by med ca 9000 innbyggere som ligger ca. 20 mil fra Monterrey som er nærmeste storby.
Like i nærheten av Cuatro cienegas ligger naturreservatet med samme navn. Cuatro cienegas dalen er ca. 200 kvadratkilometer og er det området med flest endemiske arter i Nordamerika, det antas å være ca 70 endemiske arter i dalen. (Stein et. al 2000)
Cuatro cienegas dalen og Churince kilden |
Av endemiske fisk i dalen finner vi blant annet den sjeldne Xiphophorus gordoni og cichliden Herichtys minckleyi. I dette området er det dessverre også satt ut arter som ikke er endemiske, eller hører hjemme i Mexico i det hele tatt, som for eksempel Hemichromis bimaculatus fra Afrika. Vi har i dag hvert i en liten kilde som er starten på Churince elvesystem som er et av flere elvesystemer i området. Når vi besøkte Churince kilden ved tre tiden hadde den en temperatur på fantastiske 32 grader og en ledeevne på 2400mS. Nå forsto vi plutselig hvorfor disse fiskene var så vanskelige og holde i akvarier.
Hemichromis bimaculatus i Churince, Cuatro cienegas |
I Churince systemet finner vi også dessverre store mengder av Juwel cichliden, men også andre endemiske arter som Gambusia marshi og Etheostoma sp.
I Cuatro cienegas dalen finner vi også noen av verdens giftigste slanger, diamant klapperslangen. Det er også flere andre ufarlige og farlige slanger i området.
Slange i vannet i Cuatro cienegas |
Vi skal være i Cuatro cienegas i 3 dager til og regner med og få både X. gordoni og H. Minckleyi festet på film. Spesielt X. gordoni er et klenodium, da denne ble antatt utryddet i naturen av Xiph. Stock Center senest i mars 2007, noe den heldigvis tydeligvis ikke er ifølge lokale kilder.
Xiphophorus gordoni |
Meksikansk hilsen
Rune Evjeberg
Til det femte reisebrevet
Til det første reisebrevet
Rune Evjeberg - 06.05.2007