7 oppdrett i 2010

Satte en hunn inn i samme kar som en hann (som hadde vært enkemann noen uker) og vips var det gjort i løpet av 15 minutter. Hannen ruget yngelen i to uker, og da han spyttet dem ut, ble hunnen flyttet så hun ikke skulle spise noen. Hannen fikk være i samme karet som yngelen noen dager, men så ble han observert i å ete sitt eget avkom, så da ble han også flyttet ut. Yngelen går i en 85 liter og får servert levende nyklekt artemia, noe de er store nok til å ta som første føde fra dag en.
Akvariet er en 85 liter, veldig tett beplantet, og det er ingen andre fisk som kan true yngelen. De er alene der unntatt en koloni med kirsebærreker og noen små Corydoras på bunnen.
Lett surt vann (6.8 ph), lav gh (1 til 2) og ca 24-25°C i vannet var vannverdiene.
Les mer

Vannverdier : 6.7 - 6.8 i ph, temperatur 26°C. Gh meget lav (mellom 1 og 2), mangroverøtter, sand på bunnen overstrødd med noe eikeløv, godt beplantet kar.
Viktig; ingen andre fisk i karet enn selve leksgruppen med C. adolfoi (de vil ikke leke med andre fisk tilstede hos meg iallefall).
De legger ikke så mange egg pr gang, alt fra 10 til ca 30-35 egg pr kull, men til gjengjeld kan de leke veldig ofte (et par -tre ganger i uka på det meste). Det er da fort gjort å komme opp i mer enn 100 egg på en uke eller to.
Mine spiser ikke sine egne egg og yngel, men de gjorde det første året de lekte. Men de sluttet med det etterhvert, og nå 4 år senere vokser det stadig opp nye ungfisk i samme kar som de voksne. Februar 2010 håvet jeg opp 33 unge C. adolfoi fra karet, fisk som har klekket og vokst opp der på egenhånd det siste året. Lettvindt oppdrett, med andre ord.
Les mer

Egg som klekker på egenhånd i plantene, etter at foreldrene er fjernet fra karet, vokser lett opp til yngel på egenhånd.
Les mer

Den voksne leksgruppen leker og legger egg hver uke i en 160 liter, og en del yngel vokser opp på egenhånd kontinuerlig året gjennom i karet. Ph 6.8 og temp.25 - 26 C.
Les mer

Viltfangede voksne, ukjent alder, gruppe på 10 stk.
Byttet vann på vanlig måte, men brukte torv-vann som nytt vann (torvklumper som har lagt i bløt i en tønne vann i noen dager, så ble torven silt bort og vannet brukt ved vannbytte). Da fikk vannet en gylden tone, og "smaken" gjorde at fiskene reagerte veldig positivt, og satte i gang med lek og egglegging for første gang.
Tre måneder senere (i skrivende stund) har jeg massevis av unger etter dem, og har derfor ikke plass til å gjøre et nytt leksforsøk med de viltfangede voksne.
Ungene fikk kun levende, nyklekt artemia de første ukene.
Les mer

De voksne lekte og la egg helt uventet. De har gjort det før, men det var i fjor. Plukket eggene og yngelen vokste opp på levende, nyklekt artemia.
Les mer

Har en gruppe på 12 viltfangede voksne som ble kjøpt sent på året 2007. Etter noen mnd la de egg for første gang, helt av seg selv, og har siden fortsatt å legge egg jevnlig og ofte i vinterhalvåret. Eggene er noe vriene å få til å klekke, de mugner lett om ph er feil. Trikset er å bruke sortvann (laget av torv) og ha ph på 6 eller enda lavere. Da klekker de helt fint. Har oppdrettet et par kull av yngelen, og siste kull (våren 2010) resulterte i 58 ungfisk :-) De spiser levende nyklekt artemia de første ukene, og det vokser de bra på. Yngelen trenger ikke ekstrem ph som eggene, men klarer seg fint med ph rundt 6.4 til 6.8.
Les mer